Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 90 millió forintnyi tartozás miatt indítottak csoportos pert a Booking.com ellen Japánban

2023. október 24., kedd 06:04

Japán-szerte 11 szálláshely tulajdonosai indítottak pert a Booking.com ellen a nyár óta ki nem fizetett 36,7 millió jen (közel 90 millió forint) foglalási díj miatt – írja a Spabook az Aszahi Sinbun japán napilap nyomán.

A 11 felperes nyolc prefektúrában üzemeltet szállodákat, illetve szálláshelyeket. Nemrég még csak 3-an szerettek volna csoportos pert indítani, a felperesek társasága aztán gyorsan 11-re hízott. Macuo Maszahiko, a Kazaya Group vezetője azt állítja, hogy szállodáiban június óta késve érkeznek a kifizetések a Booking.com-tól.

Az egyes felperesek által követelt összegek 100 000 jentől körülbelül 16 millió jenig terjednek. A Booking.com az informatikai rendszerének karbantartásából eredő technikai problémákra hivatkozott a kifizetések július óta tartó késedelme miatt. Hozzátették: az esetleges nehézségeket sajnálják.

A felperesek szerint a világ legnagyobb online szállásfoglaló oldala szándékosan ment szembe a törvénnyel, és azt állítják, hogy a kifizetések elmaradása sikkasztásnak minősül.

A szállodavállalatokat képviselő ügyvéd, Hirotaro Kato azt mondta, hogy a pénzek visszatartása miatt egyes cégek kénytelenek voltak elbocsátani alkalmazottjaikat, mert nem tudták kifizetni a fizetésüket.

A Booking.com japán részlegének egy tisztviselője azt állította, hogy a cég még nem olvasta a keresetet, erre hivatkozva nem kívánt nyilatkozni – írja a Spabook.

Magyarországon is voltak problémák

Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) augusztus végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. Annak megindítását számos piaci panasz előzte meg a legmeghatározóbb nemzetközi szálláshely-közvetítő, a Booking.com hazai szállásadó partnereitől.

A vizsgálat a szállásadók által jelzett probléma alapos – mások mellett  rajtaütésekkel történő  – feltérképezésén túl kitért többek között az érintett piacok koronavírus-járványt követő versenyfolyamatainak, illetve a szállásközvetítők azon szerződési feltételeinek és gyakorlatának részletes elemzésére is, amelyek hatással lehetnek a szálláshelyek közötti versenyre.

Rovatok