Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump bedöntheti a NATO-t?

2023. október 24., kedd 15:18

A Rolling Stone magazin írt cikket arról hétfőn, hogy értesüléseik szerint Donald Trump ismét elővenné az Egyesült Államok NATO-ból való kivonulásának gondolatát akkor, ha ismét elnökké választanák. A sajtóértesülésre azonnal rárepült a demokraták kampánycsapata, valamint Trump európai ellenfelei is.

A Rolling Stone azt állítja, két, Donalt Trumphoz közeli forrástól értesült arról, hogy az elnök mit mondott idén a katonai szövetségről. Állításuk szerint a volt amerikai elnök azt mondta: ha újra elnökké választják, nem szeretné azt, hogy a második kormánya „NATO-imádókkal” legyen tele, és újraválasztása esetén ismét elővenné annak az ötletét, hogy az Egyesült Államokat egyfajta passzívabb, „készenléti” pozícióba kapcsolja vissza a szövetségben, vagy akár teljesen ki is vonja onnan. 

Még mindig ki akar lépni 

– mondta Trump egyik tanácsadója erről a demokrata párti kötődésű lapnak, hozzátéve: ha Trump ezt megtenné, akkor az az egész NATO működését veszélyeztethetné, de az számára sem egyértelmű, hogy az elnök tényleg beváltaná-e ezt a fenyegetést. Abban viszont biztos, hogy elnökké választása után egy olyan csapatot állítana fel, amely „sokkal, sokkal keményebb lenne” a NATO-val szemben.

Ugyanakkor a Rolling Stone azt is hozzátette: Trump az utóbbi lehetőséget csak akkor fontolná meg, ha a NATO többi tagállama nem tenne eleget két követelésének. Ezek egyike az, hogy az országoknak növelniük kellene a védelmi célokra fordított kiadásaikat, a másik pedig az, hogy szerinte újra kellene gondolni a szövetségnek azt az V. cikkelyben rögzített alapelvét, miszerint a NATO egyik tagja elleni támadás egyenlő az egész szövetség elleni támadással.

A Rolling Stone értesülése szerint Trump már az első elnöksége idején is arról beszélt négyszemközt a Fehér Házban, hogy a szövetség néhány kisebb tagországáról az amerikaiak többsége nem is hallott, és ezek szuverenitásáért nem érné meg egy „harmadik világháborút” kezdeni. 

A volt nemzetbiztonsági tanácsadója is megkongatta a vészharangot 

John Bolton, Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója nemrég megjelent életrajzi könyvében írt arról, hogy a volt elnök alighanem sosem értette meg a NATO működésének lényegét. Állítása szerint többször is azzal fenyegetőzött, hogy kivonja az Egyesült Államokat a szövetségből vagy csökkenti az amerikai hozzájárulást a NATO működéséhez, és kizárólag a beosztottjainak tiltakozása miatt állt el ettől a szándékától.

Egy második Trump-ciklus alatt szinte biztos, hogy kivonulnánk a NATO-ból

– mondta John Bolton augusztusban, a The Hill című hírportálnak adott interjúban. Maga Trump a fentiekkel kapcsolatban mindössze annyit ismert el nyilvánosan egy augusztusi Fox News-interjúban, hogy a NATO többi tagországát figyelmeztette arra: „nem védi meg őket Oroszországtól”, ha ők maguk nem költenek eleget a védelmi célokra.

Joe Biden kampánycsapata azonnal reagált

Ammar Moussa, Joe Biden kampánycsapatának szóvivője a Washington Examiner című lapnak reagált a Rolling Stone cikkére.

„Donald Trump azzal fenyegetőzik, hogy meggyengíti a NATO-t és Vlagyimir Putyin mellé áll, aláásva Amerika erejét a globális porondon és veszélyeztetve a nemzetünk biztonságát. Elnökként Trump négy évet töltött azzal, hogy diktátorokhoz dörgölőzött és csökkentette a biztonságunkat” – mondta, hozzátéve:

az ötlet, hogy magára hagyná a szövetségeseinket, ha nem kapja meg, amit akar, csak kihangsúlyozza azt, amit már amúgy is tudunk Donald Trumpról: hogy az egyetlen személy, akire gondol, az önmaga. Pontosan ez az, amiért Donald Trumpot még csak a Fehér Ház közelébe sem szabad engedni.

Trump egyik szövetségese is megfontolandónak tartja 

Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelölt a Rolling Stone cikkének megjelenése után a Politico cimű lap amerikai kiadásának azt mondta: szerinte Trump ötlete nem rossz, és ezt ő maga is megfontolta már.

Hozzátette: arra is nyitott, hogy az ENSZ-en belül is újragondolják az Egyesült Államok működését, de azt nem tisztázta, hogy elnökként pontosan milyen lépéseket képzelne el ilyen téren.

Európai Védelmi Unió?

Az eredeti cikkre reagált Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő is, aki azt írta:

A jövő évi amerikai elnökválasztás favoritja meg akarja szüntetni a NATO-t. Ez lenne a pekingi, moszkvai és teheráni diktátorok álma.

„Az EU országainak egy éve van arra, hogy felkészüljenek erre az eshetőségre. Itt az ideje komolyan beszélni az Európai Védelmi Unió létrehozásáról” – írta Verhofstadt. 

Megjegyzendő, hogy az Unióban már hosszú évek óta beszélnek arról, hogy a védelmi politika lehet az egész blokk Achilles-sarka, de ez a probléma azóta is megoldásra vár.

Rovatok