Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligenciával írhatta egy ügyvéd a beszédét, a védenc szerint ezért veszített

2023. október 24., kedd 15:20

Az elítélt Pras néven tevékenykedő rapper, Prakazrel Samuel Michel azt mondta, hogy korábbi ügyvédje elrontotta a tárgyalását, mégpedig azzal, hogy mesterséges intelligencia által írt záróbeszédet tett.

A Michél védőcsapata által hétfőn benyújtott beadvány szerint korábbi ügyvédje, David Kenner egy nem tesztelt mesterséges intelligencia programmal az ügy „legfontosabb részét” tette tönkre – írja a Gizmodo.

Kenner egy kísérleti mesteréges intelligencia programot használt a záróbeszédének megírásához, amely komolytalan érveket hozott fel, összekeverte a rendszereket, és nem emelte ki a kormány ügyének kulcsfontosságú gyenge pontjait

– áll a beadványban.

A beadvány szerint Kenner az EyeLevel.AI nevű eszközt használta fel a nem megfelelő záróbeszéd összeállításához, ami Michélnek a tárgyalásba került. Ami még rosszabb, Michél védelme azt állítja, hogy Kenner „nem nyilvános pénzügyi részesedéssel” rendelkezett a CaseFile Connect nevű cégben, amely az EyeLevel partnere, és amely arra ösztönözte, hogy Michél kárára használja az eszközt.

Neil Katz, az EyeLevel.AI társalapítója és operatív igazgatója a Gizmodónak elmondta, hogy Michél tájékoztatója egy „kreatív fikció”, amely lényegében mumusként használja a mesterséges intelligenciát, hogy a perújrafelvétel mellett érveljen. 

Az EyeLevel.AI sajtóközleményében, amely az ügyet „a generatív mesterséges intelligencia első szövetségi perben történő alkalmazásaként” említette, Kennert idézte, aki ünnepelte az eszközeit, szerinte ezek alapjaiban változtatják meg a szakmát. Emellett tagadták, hogy pénzügyi érdekeltsége lenne az ügyvédnek a cégben.

Donald Trump is előkerült

Michél ügye a jelenleg szökésben lévő malajziai milliárdossal, Jho Low-val való kapcsolatából ered. A tárgyalás során Michél azt mondta, hogy Low 20 millió dollárt fizetett neki azért, hogy segítsen megszerezni egy fotót az akkori elnökkel, de azt állította, hogy a munka tisztességes volt.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy Michél egy illegális terv része volt, amelynek célja Obama megválasztásának befolyásolása, majd később a Trump-kormányzat kegyeinek elnyerése volt, anélkül, hogy külföldi ügynökként regisztráltatta volna magát.

Nem ez az első eset, hogy a mesterséges intelligencia állítólagos használata megkérdőjelez egy jogi eljárást.

Júniusban két New York-i ügyvédet 5000 dolláros bírsággal sújtottak, mert a ChatGPT segítségével hamis jogi dokumentumokat írtak, amelyek kitalált idézeteket tartalmaztak és képzeletbeli esetekre hivatkoztak.

A Michél nevében benyújtott beadvány szerint a tárgyalással kapcsolatban egyéb problémák is felmerültek, többek között az, hogy a bíró közölte az esküdtekkel, hogy már megállapította, hogy a férfi összeesküvést szőtt a kormány által állított bűncselekmények egy részének elkövetésére. Michél jelenleg újratárgyalást kér.

Rovatok