Index Vakbarát Hírportál

„Ez csak színjáték” – nincs valódi ellenőrzés a szlovén határátkelőhelyeknél

2023. október 24., kedd 20:14

„Ez csak színjáték, ez csak a közönségnek szól” – jelentette ki egy rendőr a Szlovénia által bevezetett határellenőrzésről. A horvát Index munkatársai szerint a nagyobb határátkelőhelyen az autók negyedét, míg a kisebbeknél alig párat vagy egyet sem ellenőriznek a rendőrök. A portál úgy véli, valójában az illegális migráció miatt vezették be az új intézkedéseket.

Mint arról elsőként a magyar médiában beszámoltunk, az Európa nagyvárosaiban jelentkező terrorveszély miatt Szlovénia úgy döntött, hogy felfüggeszti a schengeni egyezményt, és bevezeti a határellenőrzést a magyar és a horvát határnál. Az intézkedés 2023. október 21-től, szombattól lépett életbe. Magyarország ljubljanai nagykövetsége szerint a határellenőrzés ideiglenes, és legalább 10 napig tart majd.

horvát Index a hétvégén a horvát–szlovén határnál járt, ahol meglepő felfedezést tett. Mint írták, 

AZ ÁTKELŐHELYEKEN VALÓJÁBAN alig vagy EGYÁLTALÁN NINCS is ELLENŐRZÉS.

„Ez csak színjáték, csak a közönségnek szól” – közölte erről egy rendőr a portálnak.

Valójában nem a terrorizmusról van szó?

A horvát Index szerint

Szlovénia más országokhoz hasonlóan a nyilvánosság előtt a terrorveszéllyel magyarázza a határellenőrzéseket, míg valójában az illegális migrációt szeretné megakadályozni.

Mint írták, Szlovénia azt követően döntött úgy, hogy lezárja határait Magyarország és Horvátország felé, hogy korábban Olaszország is bevezette a határellenőrzést Szlovénia felé. Hasonlóan szigorított többek között Ausztria és Németország is.

A horvát portál több határátkelőhelyen is járt, hogy összehasonlítsa azokat. Mint írták, 

a Bregana határátkelőnél mindössze a járművek negyedét ellenőrizték a rendőrök, ezek közül is szinte csak a kisteherautókat és a sötétített ablakú személygépkocsikat.

A portál hozzátette, a rendőrök alig ellenőrizték azokat a kocsikat, amelyek EU-s rendszámmal rendelkeztek.

Alig vagy egyáltalán nem ellenőriznek a kisebb átkelőhelyeken

A rendőrség a kisebb, Rigonce/Harmica határátkelőhelyeknél is ellenőrzi az áthaladókat, azonban mivel itt kevesebb autó közlekedik, a rendőrség is jóval ritkábban végez okmányellenőrzést.

A legtöbb sofőr itt horvát vagy szlovén rendszámú járművel halad át, a rendőrök nekik csak annyit jeleznek, hogy menjenek tovább. A horvát Index egy olyan autóst is látott, aki véletlenül rossz sávban haladt, és nem az ellenőrző fülke előtt haladt át a határon, a rendőrök azonban nem foglalkoztak vele.

Többnyire csak horvátok és szlovénok lépik itt át a határt. Ha látunk valakit, aki a világ másik feléről érkezik, őt természetesen ellenőrizzük, de az itt átlépők többségénél nincs szükség komoly ellenőrzésre

– mondta egy rendőr a portálnak. Hozzátette, a rendőrség ráadásul drónokkal is figyeli az egész területet. A horvát Index kiemelte, az ellenőrzés még lazább a zagorjei határátkelőn. Ott

nemhogy nem ellenőriznek senkit, de még rendőri jelenlét sincs. 

A legkisebb határátkelőn minden ugyanúgy zajlik, mint az intézkedések bevezetése előtt.

Hónapokig tarthat az új intézkedés

A szlovén kormány bejelentése szerint legalább 10 napig tart az ellenőrzés, azonban ez várhatóan változni fog. Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter vasárnap délután ugyanis arról beszélt, hogy meg kell hosszabbítani az intézkedést. Ennek oka valószínűleg az, hogy Olaszország is hosszabbít. 

A hírek szerint Szlovéniában még legalább két hónapig érvényben maradhat a határellenőrzés.

„Ez semmit sem fog megoldani” – mondta az egyik rendőr az intézkedésről. Hozzátette, szerinte az európai határokat keletebbre kellene őrizni, kezdve a török és görög határnál.

Ön utazott az elmúlt napokban a szlovén–magyar határon? Mik voltak a tapasztalatai?
Írja meg nekünk!

Rovatok