Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat hibáztak a belga hatóságok a brüsszeli terrortámadás esetében

2023. október 24., kedd 12:27

Egy tunéziai börtönből szökött meg az a fegyveres, aki lelőtt két svéd focidrukkert Brüsszelben. A friss információk szerint a terrortámadás megelőzhető lett volna, ha a belga hatóságok teljesítik tunéziai kollégáik kérését.

A belga ügyészség szerint a fegyveres támadót, Abdesalem Lassouedet 2005-ben 26 év börtönre ítélték, többek között gyilkossági kísérletért. 2011-ben szökött meg egy tunéziai börtönből, és hajóval érkezett meg Lampedusa szigetére, illegálisan. 

A terrorista végül Belgiumba költözött, ahol menedékjogot kért. Miután kérelmét elutasították, eltűnt a hatóságok látóköréből. 

A tunéziai hatóságok 2022 augusztusában kérték Belgiumot, hogy adják ki Lassouedet. A belga hatóságok megkapták a kiadatási kérelmet, de nem dolgozták fel.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter pénteken lemondott, mert szerinte „monumentális és elfogadhatatlan hiba történt, amelynek drámai következményei lettek” – írja a BBC

Az Iszlám Állam inspirálta a támadót

Ahogyan arról már korábban részletesen beszámoltunk, egy fegyveres terrorista két svéd szurkolót lelőtt, egy embert pedig megsebesített Brüsszel központjában, nem sokkal a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. A történtek miatt a legmagasabb terrorkészültséget rendelték el a belga fővárosban. 

A terrorista a támadást követően egy videóüzenetet terjesztett a közösségi médiában, amiben elmondta, hogy az ISIS, vagyis az Iszlám Állam inspirálta tetteit, kérkedett, hogy megöli a hitetleneket, hogy „bosszút álljon a muszlimokért”.

A terroristát a belga hatóságok egy kávézóban lelőtték. A támadó a kórházban halt bele sérüléseibe

 

Rovatok