Index Vakbarát Hírportál

Lemondott egy püspök Lengyelországban, miután orgiát tartott az egyházmegyéjében az egyik pap

2023. október 25., szerda 10:31

Ferenc pápa elfogadta annak a lengyel püspöknek a lemondását, akinek egyházmegyéjében meleg orgiát tartottak az egyik pap lakásában.

Lemondott Grzegorz Kaszak lengyel püspök a délnyugat-lengyelországi Sosnowiec egyházmegye éléről. A Vatikán nem indokolta a püspök döntését, de az egyházmegye papja ellen büntetőeljárás indult – írja The Guardian.

Az egyházmegye azután került reflektorfénybe, hogy egyik papja ellen büntetőeljárás indult, mert állítólag orgiát szervezett a lakásában egy férfi szexmunkás részvételével. A lengyel média arról számolt be, hogy a szexparti egyik résztvevője összeesett, miután túladagolta magát merevedési zavar elleni tablettákkal.

Az ügyész szerint a papot életveszélyben lévő személynek nyújtott segítség elmulasztásával gyanúsítják, mivel állítólag megpróbálta megakadályozni, hogy a mentősök belépjenek a lakásba.

Nem ez volt az első olyan eset, amely az egyházmegye papjait érintette, és amely címlapokra került. 2010-ben egy rektor dulakodásba keveredett egy melegklubban, 2023 márciusában pedig egy 26 éves diakónus holttestét találták meg, sérülései emberölésre utaltak.

A helyi ügyészek szerint egy 40 éves pap ölte meg, aki aztán öngyilkos lett.

Kaszak keddi nyilatkozatában azt mondta, hogy szeptember 29-én kelt levelében kérte a pápát, hogy engedje lemondani. Köszönetet mondott egyházmegyéje papjainak és apácáinak, és arra kért mindenkit, hogy bocsássa meg emberi korlátait. Kaszakot 2009-ben nevezte ki püspökké az akkori pápa, XVI. Benedek.

Rovatok