Index Vakbarát Hírportál

Halálos áldozata is van az Ausztráliában pusztító erdőtüzeknek

2023. október 25., szerda 08:50

Már halálos áldozata is van az Ausztrália keleti részén lévő Queenslandben napok óta tomboló erdőtüzeknek – jelentették be helyi hatóságok szerdán. Az érintett önkormányzatok felszólították a térségben élőket, hogy keressenek biztonságos helyet. Már több mint 200-an elhagyták otthonukat.

Paul McVeigh, az állam Western Downs nevű kerületének vezetője azt mondta, hogy a menekülőket ideiglenes szállásokon helyezték el. Mint hozzátette, egyelőre nem tudni, pontosan hány otthont érintett a tűz, de sokan szinte mindenüket elvesztették. Öt ház biztosan porig égett, a halálos áldozatra egy vidéki farmon bukkantak az állam délkeleti részében.

McVeigh elmondta, hogy nagyon sok tűzoltó kimerült, mert egyszerre több tüzet is oltani kell. Kiemelte, hogy a lángok olykor 15 méter magasra is felcsapnak, a széljárás gyors váltakozása pedig tovább nehezíti az oltást.

Mint az Indexen beszámoltunk róla, a Queenslandben kialakult bozóttüzek miatt már hétfőn vészhelyzeti figyelmeztetést adtak ki, több terület lakosait pedig azonnali evakuálásra utasították.

Az államban 8000 hektár földet pusztítottak már el a lángok, és jelenleg is 53 erdőtűzről tudni. A magas hőmérséklet és az erős szelek miatt a hatóságok szerint a helyzet az elkövetkezendő napokban várhatóan nem fordul jobbra. A meteorológiai előrejelzésekben csupán a hét végére várják az enyhülést.

Rovatok