Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajban van Kína egykor leggazdagabb üzletembere

2023. október 25., szerda 21:52

Hui Ka Yan vagyona 979 millió dollárra csökkent. A China Evergrande Group alapítója már nem dollármilliárdos.

Hui nettó vagyona a Bloomberg Billionaires Index szerint 979 millió dollárra csökkent, és az adósságokkal terhelt ingatlancégének részvényeivel mindössze 0,24 hongkongi dolláron kereskednek. A China Evergrande részvényei 86 százalékot estek augusztus vége óta. 

Bár Hui vagyonának ügye jelentéktelennek tűnhet az ingatlanmágnás állítólagos bűncselekményei miatt indított rendőrségi nyomozás miatt, vagyonának értéke élénken érdekli a hitelezőket, akik a kínai történelem egyik legnagyobb vállalati összeomlásából származó veszteségek korlátozására törekednek.

A visszaesés azt is jól mutatja, hogy Hui milyen mélyre zuhant, miután több mint egy évtizeden át lovagolta meg az ország ingatlanpiaci fellendülését.

Hui egykor Ázsia második leggazdagabb embere volt. 2017-ben, sikereinek csúcsán 42 milliárd dolláros vagyonnal bírt, ami azóta 98 százalékkal csökkent. Az alapító most rendőrségi ellenőrzés alatt áll, ezért birodalma bizonytalan helyzetben van, és nem látszik, hogyan alakítaná át a vállalkozását. 

Egy újabb, még ebben a hónapban esedékes vizsgálat szinte teljesen megfoszthatja vagyonától. A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője október 30-án Hongkongban bírósági tárgyaláson fog részt venni a vállalata felszámolására irányuló kérelme miatt.

Jonathan Leitch, a Hogan Lovells hongkongi irodájának partnere szerint, ha felszámolási végzés születik, felszámolókat neveznek ki, hogy az Evergrande vagyonát készpénzre váltsák a hitelezők javára. 

Rovatok