Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz azeri–örmény csúcs Brüsszelben

2023. október 25., szerda 17:21

Nem tartják meg Nikol Pasinján örmény kormányfő és Ilham Aliyev azeri elnök október végére tervezett brüsszeli találkozóját az azeri fél elutasítása miatt – jelentette be az örmény külügyminiszter kanadai kollégájával, Melanie Jolyval tartott közös sajtótájékoztatón Jerevánban.

Ararat Mirzoján a találkozó elmaradására vonatkozó kérdésére azt válaszolta:

Ön azt kérdezte, hogy ki nem talált időt [a találkozó megtartására], nyilvánvalóan Azerbajdzsán elnöke volt az. Remélem, hogy valóban az időpont jelentett problémát. Örményország kész részt venni egy ilyen [a két vezető közötti] találkozón.

Hangsúlyozta, hogy Pasinján kész újabb találkozót tartani Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel a békemegállapodás megvitatására. Hozzátette:

Remélem, hogy a közeljövőben sikerül megállapodni egy új találkozó új időpontjáról. Az Örmény Köztársaság készen áll erre a találkozóra. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a békeprogram mellett.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a felek közötti, mintegy 30 évvel ezelőtti első háború után a nemzetközileg el nem ismert szakadár Hegyi-karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került.

Azerbajdzsán 2020 őszén a terület egy részét visszafoglalta, majd idén szeptemberben indított sikeres villámoffenzívája nyomán végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. Utóbbiak vezetésével Baku ezt követően megkezdte a tárgyalásokat a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba, viszont tagadja, hogy etnikai tisztogatást hajtott volna végre, és arra kérte az azóta Örményországba menekült örményeket, hogy térjenek vissza Karabahba.

Rovatok