Index Vakbarát Hírportál

Hurrikán tombolt Mexikóban

2023. október 25., szerda 16:06

Szerdán, nem sokkal éjfél után érte el Mexikó déli partvidékét az Otis hurrikán, ami óránkénti 270 kilométeres széllel söpört végig a területen. A helyi hatóságok földcsuszamlás veszélye és életveszélyes hullámok miatt adtak ki figyelmeztetést a lakosságnak.

Erős vihar tombolt szerda hajnalban Mexikó déli részén, ugyanis ekkor érte el az országot az Otis hurrikán. A helyi hatóságok és a Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) jelentése szerint, már gyengülőben van a szél és a vihar ereje is, ugyanis a természeti jelenség már az ország belseje felé tart.

Dél-Mexikó egyik népszerű üdülőterületét, Acapulcót tette leginkább tönkre a hurrikán. A BBC információi szerint az üdülőhely épületei is „megremegtek” a szél erejétől, ami betörte az épület ablakait és – csakúgy, mint a filmekben – kiszívta a benne lévő tárgyakat. 

A hotelben tartózkodó több száz vendéget sikerült biztonságos helyre terelnie a személyzetnek, így senki nem sérült meg, de egy nyilatkozó szerint

sokan féltek.

A Guerrero államban található Zihuatanejo és Punta Maldonado tengerparti városok közötti 350 kilométer hosszú partszakaszon hurrikánriasztás van érvényben.

A mexikói polgári védelmi szerv szerint Guerreróban már áramkimaradásokat jelentettek. A vihar érkezésére készülve az egész államban tanítási szünetet rendeltek el.

A mexikói nemzeti vízügyi hivatal közölte, hogy Guerrero és Oaxaca állam nyugati részének partjainál akár 10 méter magas hullámok várhatók, valamint lehetséges földcsuszamlásokat is előre jeleztek.

Andres Manuel Lopez Obrador elnök arra szólította fel az embereket, vonuljanak a vészhelyzetben kialakított óvóhelyekre, és kerüljék el a folyókat, patakokat és szakadékokat. Az NHC azt is közölte, az Otis pénteken várhatóan akár 51 cm csapadékot is hozhat Guerrero államban és a szomszédos Oaxaca állam nyugati partvidékén.

A tudósok szerint ritka volt az a sebesség, amellyel az Otis kedden trópusi viharból ötös kategóriájú hurrikánná − a legmagasabb fokozatú viharrá − erősödött.

Philip Klotzbach meteorológus szerint megdöntötte a Csendes-óceán keleti részén a 12 óra alatt bekövetkezett leggyorsabb erősödés rekordját, mivel ez idő alatt elérte az óránkénti 128 kilométeres sebességet.

Egyre sűrűbben érkeznek a hurrikánok

Mexikó csendes-óceáni partvidékének egyes részein a hónap elején már jelentős áradások keletkeztek a Max trópusi vihar után. A helyi média két halálos áldozatról számolt be a vihar következtében Guerreróban.

Néhány nappal később egy ember halálát jelentették, miután az erős Lidia hurrikán elérte a partot Nayarit államban, Guerrerótól északnyugatra.

Rovatok