Index Vakbarát Hírportál

Dinoszauruszmaradványokra bukkantak Angliában

2023. október 26., csütörtök 09:02

A Jurassic Park kedvelőinek most alkalmuk adódik felfedezni az előttünk élő őslények útját, ugyanis Anglia déli partjainál jól állapotban megőrzött dinoszaurusz lábnyomokat tártak fel a régészek.

A brit kormány környezetvédelmi ügynökségének mérnökei éppen azt vizsgálták, hogyan lehetne megerősíteni a tengerparti védelmet a Wight-szigeten található Yaverland tengerpartján, ahol felfedezték a fosszíliákat − írja a CNN.

A dinoszauruszok létezése éppen ott, ahol a csapatunk dolgozik, összehozza a régit és az újat − az éghajlatváltozás elleni küzdelem modern kihívásait egy olyan időszakkal, amelyet csak elképzelni tudunk

− mondta Nick Gray, az ügynökség regionális árvíz- és part menti kockázatokért felelős vezetője.

A szakértők szerint a 125 millió éves lenyomatok egy mantellisaurustól származhatnak, amely hét méter hosszú és három lábujjú volt, ami megkülönbözteti a többi dinoszaurusztól.

A mantellisauruszok növényevők voltak és a 66 millió évvel ezelőtt véget ért korai kréta időszakban éltek.

A környezetvédelmi ügynökség szerint a fosszíliákat egy nyaralóhelyen, egy tengerparti kávézó, egy parkoló és egy buszmegálló mellett tárták fel. Ám míg a turisták tudtukon kívül a dinoszauruszok nyomába eredtek, az ilyen jellegű felfedezések nem érték meglepetésként a szakértőket. Martin Munt, a helyi Dinosaur Isle Museum kurátora a Wight-szigetet „Európa leggazdagabb dinoszaurusz-lelőhelyének” nevezte.

A sajtóközleményben Munt elmondta,

a szigeten 35 különböző dinoszaurusztípust találtak, és bár nem lehetnek biztosak abban, hogy melyik dinoszauruszfajtól származnak pontosan a lenyomatok, de a legvalószínűbb, hogy egy mantellisaurus volt.

A londoni Természettudományi Múzeumban látható egy mantellisaurus-csontváz, amelyet 1917-ben fedeztek fel a Wight-szigeten. A Környezetvédelmi Ügynökség szerint ez az egyik legteljesebb dinoszauruszcsontváz az Egyesült Királyságban.

Rovatok