Index Vakbarát Hírportál

Azt állította, rákos, meg azt is, hogy nem a pénzért hazudott

2023. október 26., csütörtök 19:19

Egy éves, tisztességes amerikai bért kalapozott össze egy fiatal iowai nő, aki a közösségi médiában azzal sajnáltatta magát, hogy menthetetlen beteg. Ez távol állt a valóságtól. A bíró igen szigorú feltételekkel mentette meg a börtöntől.

A húszéves Madison Russo soha nem szenvedett hasnyálmirigyrákban, leukémiában, és a gerincét sem vette körül egy méretes tumor – amint azt a közösségi médiában állította. Ennek ellenére több mint négyszáz vajszívű adományozónak esett meg rajta a szíve, akik összesen csaknem negyvenezer dollárt, napi árfolyamon több mint 14 millió forintot utaltak a számlájára.

Russo persze lebukott, a bíró azonban elnéző volt vele szemben, és nem küldte a rácsok mögé.

Tíz év felfüggesztett börtönre és az átvertek teljes kártalanítására ítélte, ráadásul egy 1370 dolláros pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a vádlottat – jelentette a CBS News.

A bettendorfi nő már a nyáron beismerte bűnösségét – a vádirat szerint – a legsúlyosabb minősítésű, szándékos lopásban. A mostani tárgyaláson a bíró elutasította a védelem kérését, hogy a hároméves próbaidő letelte után töröljék a priuszt.

An Iowa woman who falsely claimed to have cancer and documented her "battle" on social media will stay out of prison after a judge gave her probation and a suspended sentence. https://t.co/DYLW4vdGMw

— CBS News (@CBSNews) October 23, 2023

Azoknak, akik a jövőben találkoznak a vádlottal, tudniuk kell „bűnözői múltjáról” – érvelt John Telleen bíró, és hozzátette: „A súlyos bűncselekmények súlyos következményekkel járnak”.

„Ezzel a módszerrel becsapta a barátait, a családját, a közösséget, a rák tényleges áldozatait, a jótékonysági szervezeteket és azokat az ismeretleneket, akiket a tragikusnak tűnő történet arra ösztönzött, hogy adakozzanak az ön megsegítésére” – emlékeztette a bíró a vádlottat.

„Nem vagyok kapzsi”

Russo elismerte a tárgyaláson, hogy kitalálta történetét. Abban reménykedett: az állítólagos betegséggel vívott csatája arra készteti családját, hogy rá összpontosítson.

„Nem a pénzért tettem, és kapzsi sem vagyok. Nem vágytam figyelemre sem” – magyarázkodott, majd kijelentette:

Azért tettem, hogy újra összehozzam a családomat.

Az ítélet szerint száz óra közmunkát is kell majd végeznie. A teljes kártalanítás összegét – harminckilencezer dollárt – már korábban átutalta a bíróság letéti számlájára, amely most az adományokat gyűjtő GoFundMe közvetítésével visszakerült a jótékonykodókhoz.

„Zéró toleranciát alkalmazunk a platformunkkal visszaélőkkel szemben, és együttműködünk a hatóságokkal a jogsértéssel vádolt személyek ügyének felderítésében” – tudatta a szervezet közleményében.

Zokogva kért bocsánatot

„Orvosi tapasztalattal” rendelkező, anonimitást kérő tanúk hívták fel a rendőrség figyelmét arra, hogy Russo valós állapota „eltér” attól, amit a közösségi médiában terjesztett magáról.

A nyomozás során kiderült. hogy a környék egyetlen egészségügyi intézményében „soha nem diagnosztizáltak semmilyen rákot vagy rosszindulatú daganatot” a nőnél. Ezek után vették őrizetbe a szélhámost még januárban.

Az ügyész eleve nem kért letöltendő börtönbüntetést. A vádlott büntetlen előéletű volt, jó jegyeket szerzett az egyetemen, becsületes alkalmazott volt – egyszóval elenyésző volt a valószínűsége, hogy újra bűnt követ el.

Kevésbé volt elnéző egy nashville-i hasnyálmirigyrák-alapítvány vezetője, akinek megesett a szíve a „beteg nőn”, és mások mellett adományt utalt.

„Letaglózó volt ülni és hallgatni, amint a vádat képviselő ügyész gyakorlatilag védőügyvédként viselkedett” – mondta a tárgyalás után Rhonda Miles, akit tanúként hallgattak meg.

Russo a tárgyaláson bocsánatot kért átvert áldozataitól és a bíróságtól egyaránt.

„Elismerem, hogy rosszat tettem. És hihetetlenül sajnálom” – vallotta zokogva, és hozzátette: legszívesebben visszafordítaná az idő kerekét.

(Borítókép: Justin Paget / Getty Images)

Rovatok