Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hol a legrasszistábbak Európában

2023. október 26., csütörtök 06:56

A legtöbb európai országban nőtt a rasszizmus mértéke – ezt derítette ki egy csaknem hétezer fekete ember tapasztalatára építő felmérés. Az uniós jelentés megállapította, hogy az afrikai származású emberek hamarabb hagyják el az iskolát, mint a többségi társadalom tagjai és gyakrabban igazoltatják őket az utcán.

Egy új uniós jelentés összehasonlította, hogy a régió országaiban hol milyen szinten van jelen a rasszizmus Európában. Állításuk szerint az iskoláktól a munkaerőpiacig, a lakhatásig és az egészségügyig a feketék „átható és könyörtelen” diszkriminációval szembesülnek – véli Michael O'Flaherty, az FRA igazgatója.  

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) azt állapította meg, hogy az afrikai származású emberek életük minden területén rutinszerűen szembesülnek faji megkülönböztetéssel, zaklatással és erőszakkal, bárhol is élnek – írta meg a Euronews

A legtöbb országban nő a rasszizmus mértéke

A szervezet megállapította, hogy az Európai Unióban a feketék majdnem fele tapasztalt diszkriminációt – ez emelkedés a legutóbbi, 2018-as jelentés óta. Ugyanakkor hozzátette, hogy a rasszizmus nagy része észrevétlen.

Körülbelül 6750 fekete embert kérdeztek meg 13 tagállamban, köztük Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban. 

A felmérés alapján Ausztriában és Németországban tapasztalták a legnagyobb mértékű rasszizmust,

ahol a szélsőjobboldali pártok felpörögtek. 

Ausztriában (67%) és Németországban (65%) a feketék körülbelül kétharmada nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban diszkriminációval szembesültek. Az FRA szerint Portugália és Lengyelország volt a legkevésbé rasszista ország, ahol a válaszadók 17 és 19 százaléka tapasztalt megkülönböztetést faji vagy etnikai hovatartozásuk alapján. 

A kutatásból kiderült, hogy a rasszizmussal kapcsolatos tapasztalatok a legtöbb európai országban növekedtek 2016 és 2022 között. 

Ausztriában és Németországban volt a legnagyobb emelkedés, 42 százalékról 64 százalékra, illetve 33 százalékról 64 százalékra.

Nem szívesen adják ki az ingatlanokat feketéknek

Minden negyedik válaszadó (23%) azt mondta, hogy faji vagy etnikai származása miatt akadályozták abban, hogy ingatlant béreljen.

Egynegyedük (23%) nyilatkozott úgy, hogy személyesen sértő vagy fenyegető megjegyzéseket tettek gyermeküknek etnikai vagy bevándorlói származása miatt. Írországban (39%), Németországban és Finnországban (mindkettő 38%), valamint Ausztriában (37%) ötből majdnem két szülő számolt be erről. 

A rendőrségi gyakorlatot is értékelte az FRA, és EU-szerte azt találták, hogy 

az elmúlt öt évben minden negyedik fekete embert megállítottak a hatóságok, és a megkérdezettek körülbelül fele úgy vélte, hogy ez faji alapon történt. 

Az FRA szerint az afrikai származású fiatalok háromszor nagyobb valószínűséggel hagyták el korábban az oktatást, mint a társadalom többi része. 

Rovatok