Index Vakbarát Hírportál

Újabb halálos áldozatokat követeltek az Ausztráliában pusztító erdőtüzek

2023. október 26., csütörtök 09:08

Meghalt egy férfi, miután égő házát próbálta oltani az ausztráliai Taránál, míg egy nő evakuálás közben kapott szívrohamot. A tűzoltóknak egyelőre nem sikerült megfékezniük az ausztráliai erdőtüzet, várhatóan a következő napokban sem javul a helyzet.

Az ausztrál hatóságok csütörtöki beszámolója szerint a lángok már 11 ezer hektárt pusztítottak el. A tűzeset több halálos áldozatot követelt. A leginkább érintett település a Queensland állam fővárosától, Brisbane-től 300 kilométerre lévő Tara és környéke. Ott

A tűz miatt szerdán meghalt egy férfi, miközben az égő házát próbálta oltani, csütörtökön pedig egy idős nő szívrohamot kapott evakuálás közben.

A queenslandi tűzoltók több tucat különböző tűzzel küzdenek, összesen körülbelül száz tűzfészket találtak meg – írta az MTI.

A magas hőmérséklet és az erős szelek miatt

a hatóságok szerint a helyzet az elkövetkezendő napokban várhatóan nem fordul jobbra.

A meteorológiai előrejelzésekben csupán a hét végére várják az enyhülést.

A Queenslanddel határos Új-Dél-Walesből szintén tüzeket jelentettek. Az új-dél-wales-i tűzoltóság az X közösségi oldalon arról tájékoztatott, hogy több tüzet villámlás okozott.

Ausztráliában, ahol a novembertől kezdődő időszakban gyakoriak az erdőtüzek, az El Nino időjárási jelenség következtében a szokásosnál nagyobb szárazságot tapasztalnak.

A kontinensország 2019-ben és 2020-ban úgynevezett „fekete nyarat” élt át, a szokatlanul erős hőhullám 33 ember életét követelte, az ekkor pusztító tüzek pedig mintegy 24 millió hektár földet tettek tönkre.

Rovatok