Index Vakbarát Hírportál

Blokkolta a Telegram a Hamász csatornáit Androidon

2023. október 26., csütörtök 07:14

Vélhetően a Google irányelvei miatt a Telegram online közösségi platform blokkolta a Hamász hírfolyamait a felületein – egyelőre Androidokra. A terrorszervezet támadásokról készült videókat is terjesztett a csatornáin, ugyanakkor civileket is figyelmeztetett evakuációra, ezért nem volt egyértelmű a döntés.

A Telegram közösségi üzenetküldő platform blokkolta a Hamász által használt csatornákat, bár csak az Android telefonokon – írja a The Verge.

A hamas_com és az al-Qassam brigád csatornákat zárolták az Android-felhasználók számára, bár a csoport által használt más csatornák, például a Gaza Now, továbbra is elérhetők.

A Telegram a Google App Store irányelvei miatt blokkolta a csatornákat – írja a lap. A felhasználók most egy hibaüzenetet látnak, amely szerint a csatornák nem tekinthetők meg a „Google Play Áruházból letöltött Telegram-alkalmazásokban”, ami arra utal, hogy a tilalom nem vonatkozik az alkalmazásra, ha azt máshonnan töltik le vagy más operációs rendszerben használják.

Mind a Meta, mind az X (korábban Twitter) úgy nyilatkozott, hogy lépéseket tettek a Hamászhoz kapcsolódó fiókok blokkolására, és korlátozzák a háborúval kapcsolatos dezinformációk terjedését is a platformjaikon. Azonban a Telegram általában ellenzi a csatornák eltávolítását, így vélhetően a Google kényszeríthette rá.

A Telegram nem önszántából döntött

A The Verge megkereste a Telegramot és a Google-t is a letiltott csatornákkal kapcsolatban.

A Telegram vezérigazgatója, Pavel Durov azt írta, hogy hezitál a Hamász által használt csatornák letiltása miatt, ugyanis egy korábbi bejegyzésben például a Hamász civileket szólított fel evakuációra egy terület megtámadása előtt. 

A Human Rights Watch szerint a Hamász azonban a Telegramot is használja támadásairól készült videók terjesztésére, ráadásul a Telegram által blokkolt csatornák egyikét a Hamász katonai szárnya használta.

A Telegram a viszonylag lazább moderálások és titkosítások miatt népszerű platform. Az al-Kasszam brigádok csatorna követőinek száma megháromszorozódott az Izrael elleni támadás óta. A követők közül sokan nem támogatják a Hamászt, de a csatorna népszerűvé válása növeli annak esélyét, hogy a terrorszervezet üzenetei túlterjedjenek a Telegramon. 

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényének (DSA) hatálybalépésével a tömb kormányai végrehajtási jogkörrel rendelkeznek a legtöbb közösségi médiacég tartalommoderálása felett. Ez nyilvánul meg az EU Metával és X-szel szembeni bánásmódjában is: mindkét platformot óvatosságra intette Thierry Breton EU-biztos a háború közepette.

Rovatok