Index Vakbarát Hírportál

Ezer macskát mentettek meg a vágóhídtól Kínában

2023. október 26., csütörtök 06:53

A kínai rendőrség mintegy 1000 macskát mentett ki egy vágóhídra tartó teherautóból − jelentette az állami média, és ezzel egy olyan illegális kereskedelmet buktatott le, amely csalárd módon sertés- vagy birkahúsként adja el a macskahúst. Az eset újabb élelmiszer-biztonsági aggályokat vetett fel.

A kelet-kínai Csiangszu tartományban található Zhangjiagangban a hónap elején állatvédők információi nyomán a rendőrök elfogtak egy járművet, amelyet a macskák begyűjtésére és szállítására használtak. Ha a hatóságok nem találnak rájuk, az állatokat valószínűleg levágták volna és délre szállították volna, hogy sertés- és báránynyársként, valamint kolbászként szolgálják fel azokat.

A rendőrség és a mezőgazdasági hatóságok azóta egy közeli menhelyre küldték a macskákat − írja a CNN, miután meghiúsították a tervet, amely akár 20 500 dolláros bevételt is hozhatott volna a bűnözőknek.

A jelentés nem említette, hogy történt volna letartóztatás és azt sem, hogy a macskák kóbor vagy háziállatok voltak-e. 

Tombolnak az aktivisták

A jelentés az állati jogok és az élelmiszer-biztonság kapcsán újabb aggodalomhullámot váltott ki a kínai közösségi médiában, és sokan a hatóságok nagyobb ellenőrzését követelték. Az országnak a múltban már voltak élelmiszer- és élelmiszer-biztonsági botrányai.

A közelmúltban az egyik legfrissebb, vírusszerűen terjedő élelmiszerbotrány az egyik főiskola iskolai étkezésében talált patkányfejjel volt kapcsolatos. A helyi tisztviselők eredetileg azt állították, hogy egy kacsanyakdarab volt, de az eltussolástól való félelem közepette tartományi nyomozókat hívtak, akik mást állapítottak meg.

Míg Kínában törvények szabályozzák és védik a haszonállatokat és a veszélyeztetett állatokat, addig a háziállatokra és a kóbor kutyákra és macskákra vonatkozó állatkínzásról nincs általános törvény.

Állatjogi és környezetvédelmi csoportok már régóta kampányolnak az állati részek − köztük számos veszélyeztetett fajból származó − hagyományos gyógyászatban való felhasználása ellen. A nyugati autonóm Guangxi régióban, Yulinban évente megrendezett kutyahúsfesztivál ellen is egyre nagyobb az ellenállás.

Az állatoknak nincsenek jogaik, és nincs garancia az élelmiszer-biztonságra

− írta a legutóbbi vitához hozzászóló több száz felhasználó egyike.

A helyi hatóságok 2021-ben össztűz alá kerültek több olyan háziállat halála miatt, amelyeket azután altattak el, hogy gazdáik Covidra pozitív eredményt mutattak ki. Az egyik konkrét eset, amelyben egy egészségügyi dolgozó egy lapáttal agyonvert egy corgit, dühkitörést váltott ki.

„Remélem, az ország hamarosan törvénybe iktat egy állatvédelmi törvényt” − írta egy másik felhasználó a legújabb botrányra utalva.

Rovatok