Index Vakbarát Hírportál

Előbb a francia elnök, majd Orbán Viktor is Kazahsztánba látogat

2023. október 26., csütörtök 14:27

Kazahsztán november elején két jelentős nemzetközi látogatásnak ad otthont. Emmanuel Macron francia elnök Kaszim-Zsomart Tokajev elnök meghívására november 1-jén hivatalos látogatásra indul Kazahsztánba. Ezt követően, november 2-án Orbán Viktor magyar miniszterelnök is hivatalos látogatást tesz Kazahsztánban – jelentette a Kazah elnöki hivatal, az Ak Orda sajtószolgálata.

Emmanuel Macron elnök kazahsztáni látogatása várhatóan erősíteni fogja a két ország közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat. A látogatás napirendjén a kereskedelmi, gazdasági, befektetési és energetikai együttműködés megerősítéséről szóló tárgyalások szerepelnek. Emellett Macron és Tokajev nemzetközi és regionális tervekről is tárgyalni fog.

Egy nappal Macron elnök látogatása után, november 2-án hivatalos látogatásra Asztanába érkezik Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az Astana Times szerint a magyar kormányfő látogatásának középpontjában a kazah–magyar együttműködés bővítése áll majd kereskedelmi, gazdasági, befektetési, kulturális és humanitárius területeken.

November 3-án Asztana ad otthont a Türk Államok Szervezete (OTS) 10. évfordulós csúcstalálkozójának. Az esemény a tag- és megfigyelőállamok vezetőinek jelentős találkozója lesz, amelynek célja a török nemzetek közötti együttműködés és kölcsönös megértés megerősítése.

A csúcstalálkozón részt vesznek az OTS-tagállamok vezetői, köztük Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. Az OTS-ben jelen lévő megfigyelő államok, Magyarország és Türkmenisztán vezetői szintén részt vesznek a csúcstalálkozón.

Az eseményen várhatóan számos témát érintenek majd a megbeszélések, többek között a gazdasági és kulturális együttműködést, valamint a regionális stabilitást.

A lap szerint az OTS kulcsfontosságú szerepet játszik a török nyelvű nemzetek közötti egység és együttműködés előmozdításában, valamint a tag- és megfigyelőállamok közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erősítésében.

Rovatok