Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea betiltja a homoszexualitást hadseregében

2023. október 27., péntek 16:32

Számos LMBTQ-aktivista tiltakozott a dél-koreai alkotmánybíróság azon döntése ellen, mely szerint a katonáknak tilos homoszexuális kapcsolatot létesíteniük egymás között. A bíróság szerint csak így tartható fenn a fegyelem, az aktivisták szerint azonban a döntés diszkriminálja a homoszexuális embereket.

Dél-Koreában kötelező a sorkatonai szolgálat, minden 18 és 28 év közötti cselekvőképes férfinak körülbelül 20 hónapig kell szolgálatot teljesítenie. A dél-koreai alkotmánybíróság közölte, 

betiltja a homoszexuális kapcsolat létesítését a katonák között.

Indoklásuk szerint az azonos neműek közötti viszony sértheti a csapatok harckészültségét és ronthatja a fegyelmet. A bíróság kiemelte, a civilek között nem tiltott a homoszexualitás.

A BBC szerint

Számos LMBTQ-aktivista elítélte a bíróság döntését,

ugyanis szerintük az intézkedés erőszakot szít, valamint diszkriminálja a meleg embereket.

A tilalom intézményesíti a diszkriminációt, megerősíti az LMBTQ-személyek hátrányait, és akár erőszakot szíthat ellenük, mind a hadseregen belül, mind a mindennapi életben

– mondta Boram Jang, az Amnesty International Kelet-Ázsia kutatója.

„A világ előrehaladt az LMBTQ-diszkrimináció felszámolása felé, de az alkotmánybírák elméje egyetlen lépést sem haladt előre" – mondta Lim Tae-hoon, a Koreai Katonai Emberi Jogok Központjának vezetője. Hozzátette, „lehet, hogy a homoszexualitás nem illegális Dél-Koreában – 2003 óta már nem minősítik »károsnak és obszcénnek« –, de a diszkrimináció továbbra is széles körben elterjedt”. 

Tae-hoon kiemelte, a kormány az azonos neműek házasságát sem ismeri el, a társadalom pedig néha fogyatékosságnak vagy akár egyfajta egészségügyi állapotnak tekinti a homoszexualitást.

Rovatok