Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a feszültség: az Egyesült Államok légicsapást mért Szíriára

2023. október 27., péntek 06:18

Az Egyesült Államok csapást mért két létesítményre is Kelet-Szíriában. Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter szerint az érintett létesítményeket az iráni erőkhöz köthető, a velük kapcsolatban álló csoportok használták.

Lloyd Austin védelmi miniszter azt mondta, hogy a „precíziós önvédelmi csapásokat” az Irakban és Szíriában lévő amerikai erők védelme érdekében hajtották végre, válaszul az Irán által támogatott milíciák amerikai támaszpontokat és katonákat ért támadásaira. 

Ezek az Irán által támogatott támadások az erőink ellen elfogadhatatlanok. Irán titkolja, hogy szerepe van ezekben az erőinket ért támadásokban. Ezt nem hagyhatjuk, meg kell akadályoznunk őket, és további intézkedéseket foganatosítunk, ha az amerikai erők elleni támadások folytatódnak

– fogalmazott az Egyesült Államok védelmi minisztere, hozzátéve, hogy a csapások nem kapcsolódnak az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúhoz. Austin szerint a szír létesítmény elleni támadás nem jelent változást az Egyesült Államok hozzáállásában, továbbra is olyan lépéseket támogatnak, amelyek csökkentik az eszkalációt. 

A Pentagon közölte, hogy a csapások az iráni erők által használt fegyver- és lőszerraktárakat értek. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy vannak-e áldozatai a csapásoknak.

Több mint húsz amerikai katona sérült meg

A Pentagon közölte, hogy az Irán által támogatott milíciák drón- és rakétacsapásaiban összesen 21 amerikai katona sérült meg. A katonák könnyebben sérültek – írja a BBC

Az amerikai és koalíciós csapatokat legalább 12 alkalommal támadták Irakban és négyszer Szíriában az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta. 

Az Egyesült Államok szerint a támadások a térségben működő Irán által támogatott szervezetekhez köthetők. Irán fegyverekkel és pénzzel egyaránt támogatja a Hamászt és a libanoni Hezbollahot.

Az Egyesült Államok mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában és 2500-at Irakban. Az Egyesült Államok közölte, hogy további 900 katonát küld a térségbe.

Korábban a Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök üzenetet küldött Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Khamenei ajatollahnak, amelyben figyelmeztette, hogy ne vegye célba az amerikai erőket a Közel-Keleten.

Egyértelmű üzenetet akartak küldeni Iránnak

Az Egyesült Államok tisztviselői megerősítették, hogy nem tájékoztatták Izraelt a kelet-szíriai légicsapásokról.

A Pentagon szerint a csapások célja az volt, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek Iránnak.

„Azt akarjuk, hogy Irán nagyon konkrét lépéseket tegyen: utasítsa milíciáit, hogy álljanak le” – fogalmazott az egyik tisztviselő. 

(Borítókép: Anas Alkharboutli / picture alliance / Getty Images)

Rovatok