Index Vakbarát Hírportál

Esernyővel támadtak rá egy holland szélsőjobboldali vezetőre

2023. október 27., péntek 17:37

Fejbe ütötték Thierry Baudet holland szélsőjobboldali vezetőt csütörtök este a belgiumi Gentben. A holland szélsőjobboldali vezetőre esernyővel támadtak rá, amelyről egy videó is megosztottak.

Egy esernyős férfi támadott rá csütörtök este Thierry Baudet holland szélsőjobboldali vezetőre. A Fórum a Demokráciáért (FvD) párt vezetője egy rendezvényre érkezett a belgiumi Gentbe, amikor hatalmasat ütöttek a fejére egy esernyővel – számolt be a Politico.

A belga VRT értesülései szerint a támadót rendőrök vitték el, előtte pedig antifasiszta üzeneteket kiabált. Baudet az incidens után is folytatta az előadását az egyetemen. Később egy holland rádiónak úgy nyilatkozott, hogy „jelentős ütés” mértek a fejére. 

Az esetről egy videó is készült, amelyet Filip Dewinter osztott meg a közösségi médiában. A belga jobboldali politikus szerint a „biztonsági szolgálat szégyene”, hogy megtörténhetett a támadás.

Az incidenst a holland politika szereplői is elítélték. Frans Timmermans, az Európai Bizottság korábbi alelnöke szerint soha nem szabad eltűrni az erőszakot. Hozzátette, hogy védeni kell a szólásszabadságot, és az elkövetőt pedig felelősségre kell vonni. Mark Rutte, Hollandia leköszönő miniszterelnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

Rovatok