Index Vakbarát Hírportál

Egyre vadabb (ál)hírek jelennek meg, már a Kreml is megszólalt Putyin állítólagos haláláról

2023. október 27., péntek 16:32

A háború kezdete óta folyamatosan jelennek meg (ál)hírek Vlagyimir Putyin orosz elnök egészségi állapotáról. Legmélyebben talán a Generall SVR Telegram-csatorna merült bele az álhírgyártás mocsarába, az azonban továbbra is kérdés, hogy csak a közönség szórakoztatása a cél, vagy valami más áll a háttérben.

A 2022. február 24-én indított – ahogy az oroszok mondják – „különleges katonai hadművelet” Ukrajna ellen az egész világra óriási hatással volt az elmúlt időszakban. De nemcsak a politikai és gazdasági problémák jelentek meg a háború kitörésével, a trollok is előmásztak az internet sötét bugyraiból. Többek számára ismerős lehet a Generall SVR Telegram-csatorna neve, amely előszeretettel terjeszt vadabbnál vadabb pletykákat és összeesküvés-elméleteket, leginkább az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról.

Maga a csatorna 2022 áprilisa óta működik, és a hírek szerint az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat volt altábornagya szerkeszti. Az információt azonban nem erősítette meg senki, és azt sem tudni, melyik volt altábornagy lehet az. Sokatmondó lehet az is, hogy a csatorna leírásában a következő sorokat olvashatjuk:

Minden információ kizárólag tájékoztató, informatív és szórakoztató célokat szolgál. Minden szereplő kitalált, a valós személyekkel való esetleges egybeesések véletlenek.

A Kreml szerint azonban ezzel a néhány sorral nem menti fel meg magát a szerző a felelősségre vonás alól, ugyanis az ügyben már voltak kihallgatások. Az egyik legismertebb „gyanúsított” Valerij Szolovij orosz politológus, történész. Többen is úgy vélik, hogy a csatorna retorikája megegyezik Szolovijéval. A moszkvai vezetés legutáltabb Telegram-csatornája azonban nem hagyta szó nélkül az intézkedést. „Tegnap Valerij Szolovij professzornál házkutatást tartottak, majd Valerijt és fiát, Pavelt kihallgatásra vitték. A cél: kideríteni, ki a csatornánk szerzője. Hiába próbálkoztak. Valerij Szolovijnak – valakinek sajnos, valakinek szerencsére – semmi köze a csatornánk létrehozásához, soha nem adott információt és semmi köze a szövegek írásához” – írta egyik bejegyzésében a csatorna.

Hogy mivel érdemelte ki a legpokolibb Kreml-ellenes csatorna címet a Generall SVR? A válasz egyszerű. A bejegyzéseik többsége Vlagyimir Putyin betegségével (már ha van neki) foglalkozik, amelyeket gúnnyal színeznek. A teljesség igénye nélkül lássunk ezek közül néhányat. Ilyenek voltak például azok a hírek, miszerint:

Azok a hírek pedig, hogy instabil Vlagyimir Putyin állapota, az orvosok erővel dugták ágyba, meg kell műteni, és hogy az orvosok nem jósolnak sok időt neki, már mindennapossá váltak a csatornán.

Orbán Viktor neve is feltűnt már egy-két bejegyzésben. Az egyikben egy lehetséges találkozóról írtak, míg a másik egy közelmúltbeli esemény, az Egy övezet, egy út pekingi fórum margójára született meg. Utóbbiról azt írták, a magyar miniszterelnök nem is Vlagyimir Putyinnal, csupán a dublőrével találkozott.

A legutóbbi hírekkel azonban egyre inkább feszegetik határokat – vagy inkább a Kreml tűréshatárát –, hiszen néhány napja azt írták, leállt az elnök szíve, de sikerült újraéleszteni.

Pénteki bejegyzésükben már egyenesen arról írtak, hogy az orosz elnök halott.

Moszkvai idő szerint 20.42-kor az orvosok leállították az újraélesztést, és megállapították az elnök halálát

– írták, hozzátéve, hogy Vlagyimir Putyin állítólagos dublőrét már eléggé felkészítették arra, hogy átvegye az elnök szerepét.

A Kreml rendre tagadja a csatornán megjelent híreket. Utóbbiakkal kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozott a Ria Novosztyinak: „Az ilyen típusú bejelentések az álhírek kategóriájába tartoznak, amelyekről sok média kitartóan ír és vitatkozik. Ez nevetséges”.

Az abszurd pletykák ellenére Vlagyimir Putyin újra és újra kamerák elé áll, tárgyal, néha még utazik is. Ma, pénteken például Dmitrij Peszkov tájékoztatása szerint az orosz Biztonsági Tanács állandó tagjaival tart megbeszélést.

(Borítókép: Sasha Mordovets / Getty Images)

Rovatok