Index Vakbarát Hírportál

Ausztria kártérítést fizet a korábban elítélt homoszexuálisainak

2023. október 27., péntek 10:43

Ausztria új kárpótlási törvénye 3000 eurós kártérítést ír elő minden, korábban szexuális irányultsága miatt büntetőeljárás alá vont homoszexuális részére. A törvény a szakmai, gazdasági vagy egészségi hátrányokat elszenvedők kártalanítására is szolgál, összesen 33 millió eurót különít el a kormány a rehabilitációra.

Az osztrák igazságügyi minisztérium javaslata alapján 33 millió eurót különítenek el a homoszexuális cselekményeik miatt elítélt homoszexuálisok kártalanítására – a kritikusok szerint azonban a felajánlott összeg nem elegendő – írja a Euronews.

Az új jogszabály mindenkire vonatkozna, akit a homoszexuálisokra vonatkozó 1971-ben bevezetett törvények bizonyos szakaszai alapján ítéltek el. 

Ezek a különleges paragrafusok elítélték a homoszexuális emberek közötti szexuális cselekményeket. Az utolsó rendelkezést az Alkotmánybíróság 2002-ben helyezte hatályon kívül.

„A homoszexuális emberek elleni büntetőeljárás a második köztársaság (1945 utáni kormány) sötét fejezete volt, és nagy igazságtalanság” – írta Alma Zadic osztrák igazságügyi miniszter az X-en (korábban Twitter). 

Harminchárom milliós bocsánatkérés

A homoszexualitásokat érintő 1971-es törvény nyomán négy új büntetőjogi rendelkezéssel egészítették ki Ausztria büntető törvénykönyvét, amelyek mindegyike kifejezetten a homoszexuális férfiak büntetőeljárás alá vonására irányult. A kapcsolataikra például18 éves korhatárt állapítottak meg, szemben a heteroszexuálisok 14 évével. Ugyancsak büntették az azonos neműek paráznaságának reklámozását, valamint az LMBTQ-egyesületek alapítását vagy tagságát. Sokan így büntetett előéletűnek számítanak, és voltak, akiket mentálisan sérülteknek fenntartott intézményekbe küldtek. 

Ausztria rehabilitációs és kárpótlási törvénye, amely a 2024-es nemzeti költségvetés részét képezi, 3000 eurós kártérítést ír elő minden egyes hatályon kívül helyezett ítélet után,

1500 eurót minden börtönben töltött év után, továbbá 500 eurót a vonatkozó büntetőjogi paragrafusok alapján indított nyomozások után. 

Az 1500 eurós átalány a szakmai, gazdasági vagy egészségügyi hátrányokat elszenvedők kártalanítására is szolgál. Az Igazságügyi Minisztérium mintegy 11 ezer bűnügyi rehabilitációs és kártérítési kérelem benyújtására számít. Ennek költségét a következő évben 10,8 millió euróra, a következő években pedig 3 millió euróra becsülik, és összesen 33 millió eurót jelöltek ki a kompenzációs alapra.

Rovatok