Index Vakbarát Hírportál

Illegális bevándorlók lőttek egymásra Horgoson, meghaltak

2023. október 27., péntek 10:34

Legalább három illegális bevándorló meghalt, egy pedig megsebesült abban a lövöldözésben, amely péntek hajnalban tört ki bevándorlóbandák között a magyar határ melletti Horgos külterületén.

Sors Róbert, Horgos település vezetője a Szabadkai Magyar Rádiónak azt mondta, a rendőrség biztosította a terepet, Horgoson nincs veszély, ám mindenkit arra kért, hogy ne menjen a közeli Szelevényi erdő felé, amelynek közelében a lövöldözés történt.

A várakozások szerint a rendőrség pénteken átvizsgálja és biztosítja a terepet.

Az utóbbi néhány hónapban több leszámolás is történt a szerb–magyar határ közelében bevándorlócsoportok és embercsempészbandák között.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része.

Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Röszkénél, a magyar oldalon is hallották a lövöldözéseket

A magyar oldalon Röszke környékén egyre feszültebbek az emberek. A tanyás területeken észlelik az illegális bevándorlók áthaladását és rendszeresen hallják a szerb oldalon zajló lövöldözéseket – mondta az M1 Híradó röszkei riporter.

A Híradó Horgoson tartózkodó tudósítója elmondta, még tart a rendőri akció, a környék le van zárva, a bevándorlók a közeli erdős területekre menekültek. Jelentős rendőri erőkre van szükség a terület biztosításához, „átfésüléséhez” és mindez pár száz méterre a magyar határtól zajlik.

A riporter elmondta,

a helyiek nagyon félnek, elegük van, attól tartanak, hogy a tél közeledtével ismét a településhez közelebb jönnek a bevándorlók, beköltöznek a lakatlan házakba. A helyiek már félnek iskolába engedni a gyermekeiket vagy munkába induláskor magára hagyni otthonaikat.

Egy röszkei lakos a Híradóban arról beszélt, péntek reggel a piacra menet hallották a lövöldözést. Attól tartanak, hogy a bevándorlók a hideg elől behúzódnak a településre.

Félni fogunk, ahogy tavaly télen

– jegyezte meg.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője a műsorban elmondta, folyamatos a szír és pakisztáni, valamint szír és afgán csoportok közti részben etnikai, kulturális, részben anyagi természetű konfliktus. A térségben könnyű fegyverhez jutni, mert a balkáni háborúk után rengeteg maradt ellenőrizetlenül.

Mivel az embercsempészet profitja hatalmas, az erőszak is egyre fokozódik – jegyezte meg.

Mindeközben Európa nem tesz semmit azért, hogy az embercsempészek üzleti modelljét felszámolja. Ráadásul az izraeli konfliktus miatt is fokozódhat a terrorfenyegetés – tette hozzá a szakember.

Rovatok