Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint összesen négy magyart ejtett túszul a Hamász

2023. október 27., péntek 07:34

Jelenleg négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről van tudomásunk Gázában, s a kormány mindent megtett a biztonságba helyezésük érdekében, amit eddig megtehetett – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.

A tárcavezető arról számolt be, mielőtt útnak indult volna Jerevánba, hogy magyar halálos áldozatról továbbra sincs tudomásuk, és minden, ideiglenesen Izraelben tartózkodó magyar állampolgárnak felajánlották a kimenekítés lehetőségét, azokat pedig mind hazahozták, akik ezzel élni kívántak.

Sajnos az Izraelt ért terrortámadás során a Hamász túszokat is ejtett. Az izraeli hatóságok előtt számos rendkívül súlyos kihívás áll jelenleg, ezek közül az egyik a túszok azonosítása. Most 225, Gázában fogva tartott túsz szerepel a nyilvántartásban, akik között harminc gyerek is van

– fogalmazott Szijjártó Péter. „Sok esetben még maguk a családok sem tudnak bejelentést tenni, hiszen több esetben előfordult az, hogy komplett családot raboltak el, vagy az elrabolt személyen kívüli családtagok mind meghaltak, ezért fordulhat elő az, hogy most már hosszú napokkal a terrortámadást és a túszejtést követően derülnek ki újabb és újabb információk” – tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány a napokban három megkeresést is kapott arról, hogy magyar származású, illetve magyar állampolgársággal is rendelkező személyek is vannak a túszok között.

„Kedden két magyar állampolgársággal rendelkező személyről, szerdán egy magyar állampolgársággal rendelkező személyről, tegnap pedig egy újabb magyar származású személyről kaptunk információt” – fogalmazott a külügyminiszter.

Szóval négy magyar érintettségű túszról van tudomásunk, közülük kettő gyermek, ezekről a túszokról tehát kedden, szerdán és csütörtökön értesítettek minket, részben az izraeli hatóságok, részben pedig maguk a családok

– mondta, hozzátéve, hogy folyamatos a kapcsolattartás a túszok kiszabadítása érdekében felállított izraeli munkacsoporttal és több más hivatallal, illetve az érintett családokkal is.

A miniszter ezután hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a magyar érintettségű túszok minél előbbi biztonságba helyezése érdekében.

„Mivel azonban a túszejtés sajnos szó szerint is életbe vágó kérdés, és itt nagyon fontos biztonsági szempontok vannak, ezért megértésüket kérem, hogy ennél több információt jelenleg nem tudok adni. És nem is fogunk ennél több információt adni mindaddig, amíg a túszokról biztos információnk nincsen, illetőleg biztonságba nem tudtuk helyezni őket” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Két gyermek is van a túszok között

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Hamász fogva tartja a nyolcéves Ellát és a tizenöt éves Dafnát. Október 7-én, szombaton az Arava-Elyakim család Nahal Oz kibucban lévő otthonában tartózkodott, amikor gyilkos terroristák özönlöttek be a Gázai övezetből. A család háza az elsők között volt, amit a terroristák megrohamoztak. Lábon lőtték Noam Elyakimot, a családfőt, és vele együtt túszul ejtették a hozzátartozóit is, Diklát, Tomert, Dafnát és Ellát – az esetről az Új Kelet izraeli–zsidó hírportál számolt be még szerdán.

A terroristák a nappaliból egy felvételt is elindítottak, így a közösségi médián keresztül bárki élőben követhette a család által átélt borzalmakat.

Amellett, hogy a terroristák a családfőt meglőtték, a legnagyobb gyermeket, a 17 éves Tomert elvitték, és fegyverrel arra kényszerítették, hogy vegye rá a szomszédos családokat: jöjjenek ki védett szobáikból. Egy helyi lakos beszámolója szerint a fiúnak azt kellett hazudnia, hogy segítségre van szüksége, ezzel csalt ki a házakból többeket. Azok, akik átlépték a küszöböt, mind meghaltak.

A szörnyű történet ezzel azonban még nem ért véget. Bár a családnak egy időre nyoma veszett, másfél héttel később a rokonaik arról értesültek, hogy a család három tagját, Noámot, Diklát és Tomert meggyilkolták. A két lánygyermek, Dafna és Ella életben maradt, a Hamász emberei ugyanakkor túszul ejtették őket, erről egy fotó is készült, amely az édesanyjuk, a magyar–izraeli állampolgárságú Majan Zin birtokába is eljutott.

Láttam a képeket, amint Dafna egy matracon ül, arabul pedig az volt a képre írva, hogy Dafna készen áll az imákra, imaruhákba öltöztették

– nyilatkozta az édesanya. Dafna nemrég látogatta meg nagyszüleit Magyarországon. 

Rovatok