Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump lányának is vallania kell apja csalási ügyében

2023. október 28., szombat 12:37

Donald Trump és három gyermeke hamarosan tanúskodni fog egy New York-i üzleti csalási ügyben. A bíró pénteken úgy döntött, hogy Trump lányának, Ivankának tanúskodnia kell a testvérei és apja ellen indított perben. Ivankát az év elején felmentették az ügy vádlottjaként – testvéreit, Ericet és ifjabb Donaldot azonban nem.

A New York-i főügyészi hivatal közölte, a volt amerikai elnök és három gyermeke november 6-án fog tanúskodni az üzleti csalás ügyében. Tanúvallomásuk a jövő hét szerdától három napon át várható, és Donald Trump Jr. fogja kezdeni a sort.

Arthur Engoron bírónő elmondta, Donald Trump felfújta ingatlanjainak értékét, hogy kedvező hiteleket biztosítson. A tárgyalás középpontjában a perben felhozott hat másik állítás áll, köztük az üzleti nyilvántartások meghamisítása, biztosítási csalás és összeesküvés.

Trump korábban azt mondta, a lehető leghamarabb tanúskodni fog. Ő és a többi vádlott is tagadta az ellenük felhozott vádakat.

Lánya, Ivanka korábban arra törekedett, ne álljon a tanúk padjára, arra hivatkozva, hogy 2017-ben elköltözött a városból Floridába, és kilépett a Trump-szervezetből. Engoron bírónő azonban azt mondta,

mivel még mindig fenntartja üzleti kapcsolatait Trump üzleti partnereivel és a New York-i ingatlanokkal, így vallania kell.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy Ivanka Trump fontos információkat tud megosztani az ügyben vizsgált eseményekről.

Az Ivanka tanúskodásáról szóló pénteki ítéletében Engoron bíró az ügyészek pártjára állt, és azt írta,

Trump asszony egyértelműen élt azzal a kiváltsággal, hogy New Yorkban üzletelhet

– tudta meg a BBC.

Dokumentumokat idézett, amelyekből kiderül, hogy még mindig tulajdonosi vagy vezetői kapcsolatban áll néhány New York-i vállalkozással, és még mindig vannak manhattani lakásai. 

A polgári jogi csalási ügyet Letitia James New York-i főállamügyész indította a volt elnök ellen. James 250 millió dolláros (90 milliárd forint) büntetést és súlyos korlátozásokat követel Trump vállalkozásaira.

Trump – aki a 2024-es választásokon a republikánus jelöltek első számú esélyese – az ügyet politikai indíttatásúnak és „szemfényvesztésnek” minősítette.

Rovatok