Index Vakbarát Hírportál

Magyarország továbbra is közvetítő szerepet vállalna az orosz–ukrán háborúban

2023. október 28., szombat 16:46

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban beszélt arról, hogy Magyarország kész közvetítői szerepet vállalni az orosz–ukrán háborúban.

Magyarország készen áll, hogy közvetítőként lépjen fel, helyszínt biztosítva az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásoknak – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

A tárcavezető megjegyezte, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása után beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, Volodimir Zelenszkij adminisztrációjának vezetőjével és Andrij Jermakkal is. 

Mindkettőjüknek felajánlottam Magyarországot helyszínnek – egy elfogulatlan, pártatlan, biztonságos helyet –, amely egyenlő feltételeket és biztonságos környezetet garantál mindannyiuknak. Ez az ajánlatunk továbbra is fennáll

– idézte a hírügynökség Szijjártó Pétert.

Kiemelte, hogy Magyarország „minden kétség nélkül” teret ad a feleknek a tárgyalásokhoz, ha erre vonatkozó megkeresés érkezik. Magyarország csak akkor lehet közvetítő, ha mindkét fél akarja, „ez nem rajtunk múlik” – tette hozzá. 

A cikkben felidézték, hogy Magyarország többször is javasolta az Európai Uniónak, hogy dolgozzanak ki új stratégiát Ukrajnával kapcsolatban. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség egy részletet is közzétett az interjúból, ami ide kattintva érhető el. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok