Index Vakbarát Hírportál

Alacsony bérek miatt sztrájkolnak Elon Musk cégénél

2023. október 28., szombat 10:05

Sztrájkot hirdettek pénteken a Tesla dolgozói, miután nem tudtak megállapodni a bérekben az autógyártó céggel. A vállalat alapítója és vezetője, Elon Musk visszautasította a szakszervezeti kéréseket.

Munkabeszüntetést kezdeményeztek pénteken a Tesla dolgozói Svédországban, miután az autógyártó cég visszautasította a kollektív bérmegállapodást – írja a Barrons.

A sztrájk hét svédországi műhelyt és nagyjából 130 Tesla-szerelőt érint 

– mondta Jesper Pettersson, az IF Metall fémipari szakszervezet szóvivője az AFP-nek. Hozzátette, hogy a Tesla-alkalmazottak „alacsonyabb bért kapnak, és más biztosítások és nyugdíjak vonatkoznak rájuk”, mint a többi iparági dolgozóra.

A svéd munkaerőpiac alapját ágazatonként kollektív szerződések alkotják, ami a svéd munkavállalók közel 90 százalékának egységes béreket és munkakörülményeket garantálnak. A megállapodásokkal a svéd vállalatok „egyenlő feltételek mellett működhetnek”.

A szakszervezet szóvivője szerint Tesla kedden tájékoztatta őket, hogy nem kötnek kollektív szerződést, mivel a „világon sehol nem csinálnak ilyet”. A Tesla alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk eddig visszautasította a cég 127 ezer alkalmazottjának szakszervezet létrehozására irányuló felhívásait.

Ha a Tesla nem változtat álláspontján, az IF Metall november 3-ig terjeszti ki a sztrájkot, beértve az autók szervizelését és javítását is. 

Rovatok