Index Vakbarát Hírportál

Frankofón központot nyitottak a franciák egy reneszánsz kastélyban

2023. október 30., hétfő 14:45

Megnyitották a francia nyelv nemzetközi központját egy észak-franciaországi reneszánsz kastélyban. Célja, hogy szimbolizálja a frankofónia erejét és sokszínűségének elismerését.

A villers-cotterets-i kastélyban, a reneszánsz művészet egyik gyöngyszemében nyitották meg a francia nyelv nemzetközi központját Franciaországban. Maga Emmanuel Macron államfő avatta fel a francia nyelvnek szentelt helyet – írja az MTI. 

A központban egy több ezer műből álló könyvtár is van, ahol a látogatóknak a mesterséges intelligencia személyre szabott, interaktív módon megalkotott olvasási tanácsokat ad,

ezenkívül a kastélyban előadásokat, fordítóknak konferenciákat és művészeknek rezidens programokat is szerveznek.

Mindazoknak, akik bárhol a világon franciául dolgoznak, alkotnak, gondolkodnak, írnak, játszanak és énekelnek, otthon kell érezniük magukat Villers-Cotterets-ben – közölte a francia elnöki hivatal. A villers-cotterets-i kastélyban írta alá I. Ferenc francia király 1539-ben azt a rendeletet, amely kötelezővé tette a francia nyelv használatát a hivatalos szövegekben.

Az elhagyatott műemléképületet a francia állam három év alatt teljesen felújítatta és átalakítatta „a frankofónia kastélyává”. Mint írják, ez az első projekt, amelyet a francia nyelvnek szentelnek: „egyesíti a francia nyelv erejét és sokszínűségének elismerését”. 

Az elnöki hivatal közleménye szerint, azért esett a régió gazdasági és társadalmi nehézségei miatt esett a választásuk a helyre, amely egyébként a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés egyik bástyája:

a 10 ezer lakosú város polgármestere 2014 óta a Marine Le Pen által vezetett párthoz tartozó Franck Briffaut.

A központ koncepciójának kidolgozói arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ legnépesebb francia nyelvű országa ma már nem Franciaország, hanem a Kongói Demokratikus Köztársaság 100 millió lakosával. A legnagyobb város, ahol franciául beszélnek, pedig nem Párizs, hanem Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa.

A központ nem múzeum

– hangsúlyozta az intézmény igazgatója, Paul Rondin, hozzátéve, hogy nem megőrinzni kívánják a francia nyelvet, hanem hagyják gazdagodni. Jövőre a Frankofónia csúcstalálkozója nevű eseményt is itt tartják 88 ország részvételével. 

Rovatok