Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu: Ez a háború ideje, nincs esély a tűzszünetre

2023. október 30., hétfő 18:59

Az izraeli miniszterelnök szerint a Hamász terroristái barbárok, akik el akarnak pusztítani mindent, amit becsülünk. Netanjahu úgy véli, hogy a Hamász elleni háború fordulópont a történelemben.

„Ez a háború ideje, nincs esély a tűzszünetre” – mondta az izraeli miniszterelnök. Netanjahu hétfő esti beszédében a Hamász terroristáit barbároknak bélyegezte, akik el akarnak pusztítani mindent, amit becsülünk, és a félelem és a sötétség világát akarják elhozni.

Ez fordulópont a nemzetek és vezetőik számára is, itt az ideje, hogy mindannyian eldöntsük, hajlandók vagyunk-e harcolni a remény és az ígéret jövőjéért, vagy megadjuk magunkat a zsarnokságnak és a terrornak. Biztosak lehetnek benne, hogy Izrael harcolni fog

– jelentette ki, hozzátéve, hogy különbséget kell tenni az ártatlanok szándékos meggyilkolása és aközött, hogy ártatlanok is meghalnak a háborúban. 

Netanjahu szerint a Hamász terroristái emberi pajzsként fogják használni a civileket, kórházi pincékben fognak elrejtőzni, és minden erejükkel meg akarják akadályozni, hogy a civilek el tudjanak menekülni Gáza északi részéről. 

Netanjahu kijelentette: Izrael nem fog tűzszünetet kötni, ahogyan az Egyesült Államok sem tette szeptember 11-e után – írja a Sky News.

A szárazföldi hadműveletről azt mondta, hogy megteremti a foglyul ejtett túszok szabadon bocsátásának lehetőségét, miközben a Hamász biztosan nem fogja őket elengdeni.

Netanjahu szerint egyetlen palesztin civilnek sem kell meghalnia, ezért a Hamásznak el kéne engednie őket a déli biztonságos zónába.

A végső győzelemig tart a gázai előrenyomulás

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint Izrael nem áll meg, amíg el nem éri az abszolút és döntő győzelmet. Gallant azt mondta: ez egy többfrontos háború, mert a Gázai övezet mellett a libanoni és a szíriai határon is vannak harci cselekmények.

Nem akarunk háborút, de ha bárki megpróbál belerángatni minket ebbe, akkor súlyos árat fog érte fizetni. Addig fogunk nyomulni, amíg délen el nem érjük a döntő és abszolút győzelmet

– mondta a védelmi miniszter, aki szerint Ori Megidish katonanő kiszabadítása a Hamász fogságából bizonyíték arra, hogy Izrael képes megmenteni a Hamász és más terrorcsoportok által fogva tartott túszokat.

Bizonyítéka annak, hogy képesek vagyunk kiszabadítani a túszokat, hogy a szárazföldi művelet fontos, és bizonyítja azt is, hogy elkötelezettek vagyunk a túszok kiszabadítása mellett

– mondta Gallant, hozzátéve, hogy a szárazföldi művelet nem lesz könnyű.

(Borítókép: Benjamin Netanjahu. Fotó: Abir Sultan / AFP)

Rovatok