Index Vakbarát Hírportál

Különleges kísérete volt Novák Katalinnak a máltai békekonferenciára

2023. október 31., kedd 08:15

Novák Katalin főhadsegédje, Kun Szabó István is részt vett a békekonferencián, ugyanis „a magyar köztársasági elnök kész részt venni bármely békekezdeményezésben”.

„Kun Szabó István vezérőrnagy, Novák Katalin államfő főhadsegédje is részt vett azon a nemzetközi békekonferencián, melynek helyszíne ezúttal Málta volt” – közölte a Mandiner megkeresésére a Sándor-palota.

Nemrég egy kétnapos nemzetközi békekonferenciát tartottak Máltán, ahol az ukrán elnök által javasolt 10 pontos béketervet is megvizsgálták. Hatvanöt ország vesz részt a tárgyaláson, köztük Magyarország is. Az Euronews információi szerint Oroszországot nem hívták meg a találkozóra, Kína pedig elutasította a részvételt.

A magyar köztársasági elnök kész részt venni bármely békekezdeményezésben, ezért képviselte Magyarországot Kun Szabó István a találkozón a köztársasági elnök hivatala szerint.

Novák Katalin augusztusban egyeztetett Kijevben Volodimir Zelenszkijjel, ahol mások mellett megállapodtak arról is, hogy Magyarország bekapcsolódik az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe.

Magyarország üdvözli az ukrán békekezdeményezést, és nyitott arra, hogy csatlakozzon a folyamathoz. Nagyra értékeljük, hogy a Krími Platform augusztusi margóján, a magyar és az ukrán elnökök találkozója után Magyarország először kapott meghívást erre a megbeszélésre

– hangsúlyozta a nemzetközi eseményen tartott felszólalásában a vezérőrnagy.

Zelenszkij a békeformulát tavaly augusztusban, a G20-as csúcson mutatta be először. A 10 pont közül ötöt tárgyaltak Máltán: a foglyok és a deportált gyermekek cseréjét, Ukrajna területi egységének helyreállítását, valamint a nukleáris, energia- és élelmiszer-biztonságot.

Rovatok