Index Vakbarát Hírportál

Halálos veszélyt jelenthet egy kutyafajta, megtiltják a tenyésztését a britek

2023. október 31., kedd 16:30

A brit kormány megtiltotta az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását, ugyanis az utóbbi időben több halálos áldozatuk is volt az ilyen kutyák emberek elleni támadásainak.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési minisztérium által közzétett kormányhatározat szerint 2024. február 1-jétől bűncselekménynek minősül az amerikai bully kutyafajta XL változatának beszerzése Angliában és Walesben, hacsak a tulajdonos valamilyen oknál fogva nem kap felmentést a tilalom alól – írja az MTI.

Idén december 31-étől tilos lesz eladni, a szabadban elhagyni, tenyészteni vagy ajándékba adni, illetve póráz és szájkosár nélkül sétáltatni az amerikai bully XL kutyákat. Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltik be első életévüket, 2024. december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat jövő június 30-ig kell alávetni ennek az eljárásnak.

az utóbbi két évben több halálos áldozatuk volt országszerte az ilyen kutyák támadásainak.

Szeptemberben és októberben két férfi, tavalyelőtt egy tízéves fiú halt meg, miután amerikai bully XL kutyák támadtak rájuk. Más hasonló kutyatámadásokban többen súlyosan megsérültek.

Szakértők szerint a zömök, igen erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben jelezte, hogy a kormány a kutyafajta tenyésztésének és forgalmazásának tilalmára készül. A brit kormány állami állatorvosi szolgálata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a már tulajdonosoknál lévő példányokat nem kobozzák el a hatóságok, de a kutyákat be kell jegyeztetni.

Rovatok