Index Vakbarát Hírportál

Fegyveres összeesküvők akarták meghiúsítani a 2024-es választásokat Indonéziában

2023. október 31., kedd 16:36

Fegyveres összeesküvőket tartóztatott le az indonéz terrorelhárítás, az elfogottak a 2024-es választások megzavarására készülhettek.

„Összesen legalább 59 felfegyverzett embert vettek őrizetbe az elmúlt hetekben egy országos szintű rajtaütés alkalmával nyolc tartományban, közülük 27-et pénteken” – mondta Aswin Siregar, a Densus 88 néven ismert terrorelhárító osztag szóvivője.

Az őrizetbe vett gyanúsítottakról úgy vélték, hogy kapcsolatban állnak olyan tiltott szélsőséges csoportokkal, amelyek a hatóságok értesülései szerint a jövő évi választások megzavarására szövetkeztek 

– tette hozzá.

Indonéziában február 14-én egyszerre tartanak elnök- és parlamenti választást. Az országban Suharto diktátor 1998-ban bekövetkezett bukása óta nagyrészt békés választásokat tartottak. 

Siregar szerint az előállított gyanúsítottak a kihallgatás során azt mondták a nyomozóknak, hogy „tervet szőttek a biztonsági erők megtámadására, hogy meghiúsítsák vagy megzavarják a jövő évi választásokat”.

A szigorú iszlám jogrend, a saría szerinti kalifátust akarnak létrehozni egy világi országban

– mondta Siregar. „A választások a demokrácia részét képezik, ami ellentétes a hitükkel. Ezért azt tervezték, hogy meghiúsítják.”

A rendőrség egy gépkarabélyt és egy hozzá tartozó töltényekkel teli tárat, több tucat lőszert, egy pisztolyt, valamint airsoft fegyvereket és pengéket foglalt le, amelyeket Siregar szerint a csoport katonai jellegű kiképzésein használtak. A szóvivő hozzátette, hogy a letartóztatottak közül 19-et azzal gyanúsítanak, hogy a Dzsemaa Iszlamíja, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető, egyebek között a 2002-es indonéziai robbantásokért is felelős terroristacsoport tagjai.

Körülbelül negyven másik gyanúsítottról azt feltételezik, hogy az Iszlám Államhoz köthető Jemaah Anshorut Daulah (JAD) csoporttal állnak kapcsolatban, amelyet a 2018-as surabayai, valamint a jolói katedrálisban 2019-ben elkövetett robbantásokkal vádolnak.

Rovatok