Index Vakbarát Hírportál

Charles Michel Orbán Viktorról: Más a retorika, és más a tartalom

2023. október 31., kedd 09:14

Az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy a szavaiban harcias Orbán Viktor a tárgyalóasztalnál az Európai Unióban együttműködő. Sőt, Kaja Kallas észt kormányfő is elismerte, hogy Orbán Viktor jóval harciasabb a sajtóban, mint a tárgyalóasztalnál.

Amíg Orbán Viktor aláírja az Európai Unió egységét deklaráló nyilatkozatokat és tartja magát azokhoz, addig a partnerei nem fogják tetemre hívni különutas politikája és a közösséget becsmérlő állításai miatt – derült ki a múlt heti EU-csúcstalálkozó idején elhangzott nyilvános megjegyzésekből és a Népszava brüsszeli forrásaitól származó információkból.

A megfigyelők számítottak arra, hogy az Orbán–Putyin-találkozó miatt többen bírálni fogják a magyar miniszterelnököt, de a reakciók alulmúlták a várakozásokat.

Az egyik oldalon vannak a beszédek, a retorika, a kommunikáció, a másikon meg ott van a lényeg, a tartalom. Nekem az a feladatom, hogy megőrizzem az európai egységet. Könnyű ez? Nem. Magától megy? Nem. Sok erőfeszítést igényel, hogy meghallgassuk egymást és kompromisszumokat kössünk, de az EU mindig is a kompromisszumok terepe volt

– válaszolta a Népszava brüsszeli tudósítójának Charles Michel, a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács elnöke.

Charles Michel a sajtóbeszélgetésen elárulta, Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak: „A mai nap jó alkalom volt, hogy meghallgassuk Orbán urat és másokat, és megértsük, hogy mi a véleményük, mit kellene tennünk a jövőben Oroszországgal, Ukrajnával és más nemzetközi ügyekkel kapcsolatban. Több résztvevő szóba hozta a Putyin és Orbán közötti találkozót, és én is elmondtam, hogy nem javasoltam a megtartását. De ezek a nézeteltérések nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson.”

Szerinte számos ügyben nemcsak Magyarországnak, hanem más tagállamoknak is megvan a maguk különvéleménye. Ezek sokszor kevésbé látható, de nagyon határozott álláspontok, amelyeket a találkozókon hoznak közös nevezőre.

Orbán Viktor szereplését a magyar miniszterelnökkel kritikus Kaja Kallas észt kormányfő is, aki a Politico brüsszeli hírportál szerint újságíróknak kifejtette:

Az Európai Tanácsban azt tapasztalom, például Magyarországgal kapcsolatban is, hogy a vezetők mondanak valamit a sajtónak, majd bemennek a terembe, és egyetértenek a többiekkel. Amíg helytelen dolgokat állítanak, de helyes dolgokat cselekednek, addig szerintem rendben vagyunk.

A lapnak több neve mellőzését kérő EU forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor hozzászólásai az Európai Tanács ülésein általában lényegre törőek és segítik a nézetek tisztázását.

Rovatok