Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico minden illegális bevándorlót letartóztatna és visszatoloncolna Magyarországra

2023. október 31., kedd 10:36

Mindent bevetne Szlovákia a menekültek elleni védekezésben, de nem tudni, mekkora számban. Állítólag kutyákat, lovakat, hőkamerás autókat, rendőröket, katonákat is bevetnek, sőt drónokat is, de még nem tudni, miből mennyit. Fico abban bízik, hogy a határon tartott sajtótájékoztatónak tűnő „erődemonstrációval” elrettentette az embercsempészeket.

Bizakodó volt a Pozsony–Rajka határátkelőn tartott sajtótájékoztatón Robert Fico miniszterelnök, szerinte képesek megállítani a menekülteket a szlovák–magyar határon, beleértve a zöldhatárt is – írja a Paraméter. A szlovák rendőrség a hadsereg segítségével a zöldhatárt is ellenőrzi október 31-től Robert Fico és belügyminisztere, Matús Sutaj Estok szerint.

Feltérképeztük, hogy a határ melyik részén fordul elő leggyakrabban az illegális határátlépés, ezért a legfontosabb technikát ezeken a szakaszokon összpontosítjuk

– mondta Fico.

Állítólag a magyar kormánytól kapott információk alapján erősítik a határvédelmet, főleg ott, ahol határátlépésre készülnek a menekültek.

Világosan tudatni akarjuk mindenkivel, hogy Szlovákia felkészült, és megvédi területét az illegális migrációtól

– mondta a miniszterelnök.

Mint kiderült, Csehországtól hőkamerás autókat is kaptak, de nem tudni, mennyit. Ahogyan azt sem lehet tudni, hány rendőrt és hány katonát küldenek a határra.

Visszatoloncolnák a menekülteket

A miniszterelnök szerint minden egyes illegális bevándorlót letartóztatnak, és megpróbálják kitoloncolni őket Magyarországra. Azonban Fico elismerte, hogy erről még nem sikerült megegyezni Magyarországgal.

Előkészületben van egy látogatás Magyarországra, ahol a readmissziós megállapodásból következő kötelezettségek teljesítéséről akarunk tárgyalni, de ez a találkozó még további előkészítő tárgyalásokat igényel

– vallotta be Fico.

A miniszterelnök az elrettentésben bízik. A rajkai határátkelőre egy vízágyút is beállítottak, de a bevándorlók egyelőre nem érkeztek meg.

Az illegális embercsempészet szervezői észre fogják venni ezt, és látják majd, hogy néhány órán belül képesek vagyunk bárhol megvédeni a határt

– mondta Fico.

Rovatok