Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen visszatért a Földre három tajkonauta

2023. október 31., kedd 09:03

Öt hónapos küldetésének teljesítése után kedden hazatért a Földre a kínai Sencsou–16 űrmisszió háromfős legénysége.

A három kínai űrhajós, tajkonauta, Csing Haj-peng, Csu Jang-csu, valamint Kuj Haj-csao május végén érkezett a Tienkung – Mennyei Palota– űrállomásra.

A Sencsou16 hazatérő űrkapszulája a Góbi-sivatagban, a Csiucsüan űrkikötőben landolt. A tajkonauták érkezését élőben közvetítette a kínai állami televízió. A küldetés vezetője, Csing Haj-peng elmondta, hogy a misszió sikeres volt, jól érezték magukat az űrállomáson, és munkájukat hibátlanul, hatékonyan végezték el.

Az űrhajósok 154 napig keringtek az űrállomással az orbitális pályán, 70 kísérletet végeztek el, űrsétát tettek és előadást is tartottak az űrállomáson.

A hazatérő legénységet az október 26-án útnak indult Sencsou17 küldetés három űrhajósa váltotta fel. A hat hónapig tartó misszió vezetője a 48 éves Tang Hong-po, a légierő egykori pilótája, a legénységének másik két tagja a 33 éves Tang Seng-csie és a 35 éves Csiang Hszin-lin.

Ez volt a második legénységváltás az állomás idei teljes üzembe helyezése óta, és 2023-ban a tizenkettedik kínai űrmisszió. A kínai űrprogramban fontos szerepet játszik a holdra szállás, amit 2030-ra terveznek – adta hírül az MTI.

Rovatok