Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen közölte, melyik ország lehet a következő uniós tag

2023. október 31., kedd 13:43

Már 2030 előtt az Európai Unió tagjává válhat Montenegró, csak politikai akaratra van szükség hozzá, és ha a csatlakozás minden feltétele teljesül, akkor nem kell semmilyen, előre meghatározott dátumhoz kötni a teljes jogú tagság elnyerését – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Podgoricában.

A Bizottság elnöke később azt is hozzátette, hogy Montenegró jutott a legtovább az európai integráció útján, most már csak magát a csatlakozást kell szem előtt tartania. Majd örömének adott hangot amiatt, hogy az ország elindult az integráció útján, és arra biztatta a podgoricai vezetést,

tegye meg az utolsó szükséges lépéseket, az EU ajtaja kinyílik majd Montenegró előtt.

Jakov Milatovics montenegrói köztársasági elnök a bizottság elnökével folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón közölte: teljesen reális elképzelés, hogy az ország még 2030-ban csatlakozzon az EU-hoz.

Belgrádnak nem lesz beleszólása a politikába

A bizakodásra a véleménye szerint az ad okot, hogy Montenegrónak nincsenek vitás kérdései a szomszédaival, az ország 2017 óta tagja a NATO-nak, a pénzügyi politikáját már két évtizede az euróhasználathoz köti, a tagjelölt országok között élen jár a csatlakozási elvárások teljesítésében, és teljesen összehangolta külpolitikáját az unióéval.

Montenegró csatlakozása csodás üzenet lenne a többi tagjelölt országnak is, mert azt jelentené, hogy a bővítési folyamat él

– emelte ki a montenegrói elnök. A Bizottság elnöke találkozott Montenegró új miniszterelnökével is, akit kedden választott meg az ország törvényhozása. Milojko Spajics közölte, kormánya Európa-barát politikát kíván folytatni, és annak ellenére, hogy szerbbarát politikusokkal is szövetségre lépett, Belgrádnak nem lesz beleszólása a montenegrói politikába. Egyúttal hangot adott abbéli reményének, hogy Montenegró lesz az EU következő tagállama. Az Európai Bizottság nyugat-balkáni körúton tartózkodó elnöke kedd délután Belgrádba látogat – összegezte az MTI.

Rovatok