Index Vakbarát Hírportál

Titkosszolgálati jelentés fedte fel Észak-Korea terveit

2023. november 1., szerda 20:55

A dél-koreai titkosszolgálati jelentések szerint Észak-Korea hamarosan ismét katonai kémműholdat telepíthet az űrbe. Kim Dzsongun már harmadik alkalommal tesz próbát arra, ami a szakértők szerint komoly biztonsági kockázatokat rejthet.

Észak-Korea egy újabb katonai kémműhold fellövését készíti elő, ami a végső fázisában van – számolt be a Kyodo News a dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) jelentésére hivatkozva.

Mint írtuk, Észak-Korea első katonai felderítő műholdja még májusban zuhant a tengerbe az indítása után. A rakéta és a műhold maradványait dél-koreai és egyesült államokbeli szakértők elemezték, majd megállapították, hogy a kémműholdnak nem volt katonai haszna.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán is elítélte Észak-Korea május 31-i műholdfellövését, mivel megsértették az ENSZ határozatait, amelyek megtiltják az atomfegyverrel rendelkező államoknak a ballisztikusrakéta-technológia alkalmazását.

A lap szerint augusztusban szintén sikertelenül indítottak műholdakat szállító rakétákat, majd októberben egy harmadik kísérletre is sor kerül.

Észak-Korea teszteket végzett a rakétahajtóművön és a hordozórakétán, ami azt jelzi, hogy a végső előkészületek már folyamatban vannak.

Emellett az Észak-Koreában található Tongcsang-ri nevű rakétakilövő állomáson járműveket és üzemanyag-szállítási személyzetet is észleltek.

A dél-koreai hírszerző szolgálat szerint Észak-Korea olyan technikai tanácsokat kapott Oroszországtól, amivel a sikeres kilövés esélyét növelhetik. A szöuli hírszerzés arról is beszámolt, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak, amelyben több mint egymillió tüzérségi lövedéket és más fegyvereket adtak át. 

A titkosszolgálati jelentés az izraeli háborúra is kitért. Mint írták, Kim Dzsongun észak-koreai vezető kiadta az utasítást, hogy keressenek módot a Hamász palesztin terrorszervezet támogatására – tették hozzá. 

Rovatok