Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Pokoli helyzet jöhet, ha az iszlám országok összefognak a Nyugat ellen

2023. november 1., szerda 19:00

A biztonságpolitikai szakértő tart tőle, hogy az izraeli–palesztin konfliktus egy új, vallási alapú tömbösödést indíthat el a világban.

Bár az iszlám világ vallási szempontból eléggé megosztott, fennáll a veszélye annak, hogy az izraeli–palesztin konfliktus miatt egyfajta egységfront alakulhat ki az arab országok között – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint ezt elég jól példázza az, hogy miközben a Hamász szunnita, a Hezbollah pedig síita, Izrael elpusztítása kapcsán még sincs vita a két terrorszervezet között. 

Tarjányi Péter szerint, ha képesek lesznek a különböző szélsőséges iszlamista csoportok vallási és politikai vezetői összefogni és egységesen fellépni a mérsékeltebb arab államokkal együtt, az pokoli helyzetet fog eredményezi a nyugati világban.

Ezért tartja rendkívül veszélyesnek azt is, hogy nemrégiben Recep Tayyip Erdogan török elnök keményen kritizálta a nyugati szövetségeseit, valamint Izraelt a Gázai övezetet ért bombázások kapcsán, és arról beszélt, hogy a Hamász tulajdonképpen Palesztina függetlenségéért harcol. 

Tarjányi már korábban is figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a világban zajló tömbösödés, az ukrán–orosz háború kapcsán kialakult politikai és gazdasági szembenállásoknál (Egyesült Államok, Európa vs. Oroszország, Kína) azonban szerinte sokkal komolyabb kockázatot jelent biztonságpolitikai szempontból egy vallási alapú megosztottság. 

Ez az, ami végképp nem hiányzik ennek a bolygónak!

– jelentette ki. 

A tűzszünettől mindkét fél tart

Az adásban szóba került az is, hogy Aljakszandr Lukasenka néhány napja az ukrajnai háború tárgyalásos úton történő lezárását sürgette, a belarusz elnök szerint ugyanis patthelyzet alakult ki a fronton a harcoló felek között. 

Tarjányi Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: a tűszünettől mindkét fél tart, mivel egy ilyen helyzet nem hozna békét, csupán azt eredményezné, hogy az orosz és ukrán erőknek is lehetőségük lenne a készleteik feltöltésére, hogy amikor majd ismét megindulnak az összecsapások, felkészültebben tudjanak nekivágni a harcoknak. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint tehát amiről Lukasenka beszél, az lényegében csak vágyálom, szerinte a felek a kialakult helyzet ellenére sem fogják abbahagyni a háborút.

A Frontvonal korábbi adásait ide kattintva tudja visszanézni. 

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok