Index Vakbarát Hírportál

Magyar tábornokra bízták az EU bosznia-hercegovinai műveletének irányítását

2023. november 1., szerda 12:17

Először irányítja magyar tábornok az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR Althea missziót. Sticz László vezérőrnagy feladata mindenekelőtt Bosznia-Hercegovina kormányának támogatása lesz.

A posztot 2024 januárjától egy éven át betöltő Sticz László az M1 HadERŐ című műsorában azt mondta: Magyarország biztonsági helyzetére is befolyással van az, ami a Nyugat-Balkánon történik, ezt, mint mondta, a magyar védelem- és biztonságpolitikai alapelvek is rögzítik – tájékoztatott az MTI. 

A Nyugat-Balkánnak, beleértve Koszovót és Bosznia-Hercegovinát is, jelenleg olyan markánsak a kockázati tényezői, hogy az ottani helyzet alakulására mindenféleképpen oda kell figyelni

– hangsúlyozta.

Kiemelte, „ha van lehetőség befolyásolni a helyzet alakulását, azt meg kell tenni, hiszen ezzel garantáljuk a saját biztonságunkat is”.

Sticz László elmondta, hogy a misszió irányítójaként legfontosabb teendője támogatni Bosznia-Hercegovina kormányát.

Hozzátette, hogy a magyar katonák jól felkészített, speciálisan gondolkodó emberek, feladataikat képesek bármilyen körülmények között ellátni, és ez a képesség a legjobbak közé emeli őket a külföldi missziók teljesítésében.

Rovatok