Index Vakbarát Hírportál

Megvan az előrehozott szerbiai választások időpontja

2023. november 1., szerda 11:22

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök december 17-re írta ki az előrehozott parlamenti választást. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen.

Alekszandar Vucsics elnök elmondta, hogy a kormány kérésére feloszlatta a parlamentet, és előrehozott parlamenti választást írt ki Belgrádban – közölte az MTI. 

Az elnök úgy fogalmazott, hogy nehéz időket élnek, globális kihívások és háborúk nehezítik az életet, ráadásul

Szerbia számos nyomásnak lesz kitéve a Koszovóval fenntartott kapcsolata miatt is. 

Kifejtette, hogy a kampány alatt bemutatják az állampolgároknak a különböző elképzeléseiket, programokat, a különböző politikákat, amelyeknek versengeniük kell, de ezeknek egyik pillanatban sem szabad veszélyeztetniük a létfontosságú állami és nemzeti érdekeinket. 

December 17-én valamivel több mint 6,7 millió választópolgár járulhat az urnák elé Szerbiában.

Alekszandar Vucsics minden résztvevőnek sok sikert kívánt.

Szerbiában 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, aztán az előbb Alekszandar Vucsics, majd Ana Brnabics által vezette kormány 2016 és 2020 között „túlélte” a négyéves ciklust. A 2020-as választások eredményének közlését követően Vucsics államfő azonnal bejelentette, hogy két évvel később biztosan ismét előrehozott választást tartanak, így 2022-ben újra voksoltak, és az eredmények közlését követően az elnök bejelentette:

az új kormánynak sem lesz két évnél hosszabb a megbízatási ideje.

A parlamenti választással egy időben előrehozott önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen, illetve vajdasági tartományi választásra is számítani lehet. Az érintett települések polgármesterei szeptember végén mondtak le, hogy lehetővé tegyék az előrehozott önkormányzati választások megtartását.

Rovatok