Index Vakbarát Hírportál

Tajvan közelében egy nap alatt 43 kínai katonai repülőgépet észleltek

2023. november 1., szerda 08:20

Egy nap alatt 43 kínai katonai repülőgépet és hét hajót észleltek Tajvan közelében – közölte szerdán az autonóm terület védelmi minisztériuma. A tajvani minisztérium felhívta a figyelmet „Peking folyamatos katonai zaklatására”, amely „könnyen a feszültségek éles eszkalációjához vezethet és veszélyeztetheti a regionális biztonságot”.

A tárca beszámolója szerint a repülőgépek közül 37 átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, a Kína és Tajvan közötti nem hivatalos határvonalat, amelyet az előbbi nem ismer el. Ugyanezek a gépek később beléptek a sziget délnyugati és délkeleti légvédelmi azonosító zónájába (ADIZ) – mondta ugyanez a forrás.

A nemzetközi gyakorlatban az ADIZ légvédelmi azonosító övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi – írja az MTI.

A kínai kormány az autonóm szigetet saját területe részének tekinti, és kilátásba helyezte azt, hogy egy napon újraegyesíti területével, ha kell, erőszakkal is.

Peking fokozta a Tajvanra irányuló fenyegetéseket, valamint a politikai és gazdasági nyomást, amióta Caj Jing-ven elnök 2016-ban hatalomra került egy olyan párttól, amely a sziget hivatalos függetlenségének kikiáltását szorgalmazza.

Októberben a tajvani védelmi miniszter azt mondta, hogy Kína idén fokozta „katonai megfélemlítését” azzal, hogy több harci repülőgép repül a sziget körül és felgyorsította a ballisztikus rakéták telepítését.

A tajvani hatóságok szinte naponta számolnak be a kínai hadsereg repülőgépeinek betöréseiről, amelyek tavaly jelentős katonai manővereket hajtottak végre a sziget körül. Szeptemberben 24 óra alatt 103 repülőgépet küldött Tajvan köré, amit Tajpej rekordnak nevezett az elmúlt időszakban.

A tajvani minisztérium felhívta a figyelmet „Peking folyamatos katonai zaklatására”, amely „könnyen a feszültségek éles eszkalációjához vezethet és veszélyeztetheti a regionális biztonságot”.

Áprilisban Peking, a tajvani elnök és az amerikai képviselőház akkori elnöke, Kevin McCarthy kaliforniai találkozóját követően a sziget bekerítését szimuláló hadgyakorlatokat hajtott végre.

E gyakorlatok során Peking célzott bombázásokat szimulált az autonóm sziget ellen, valamint Tajvan bekerítését, amelynek hatóságai a műveletek utolsó napján 12 kínai hadihajót és 91 repülőgépet észleltek.

A múlt héten a kínai védelmi minisztérium azzal vádolta meg a Tajvant kormányzó Demokratikus Haladás Pártot (DPP), hogy „veszélyes háborús helyzetbe” sodorja a szigetet, miután arról számoltak be, hogy Tajpej a következő négy évben több ezer katonai drónt tervez vásárolni.

Rovatok