Index Vakbarát Hírportál

Honvédelmi minisztérium: Mégsem érte támadás a Libanonban szolgáló magyar katonákat

2023. november 1., szerda 20:31

„Az izraeli konfliktus miatt a dél-libanoni ENSZ-misszióban szolgáló magyar katonákat nem érte közvetlen támadás” – közölte az atv.hu kérdésére a honvédelmi tárca sajtóosztálya. Az is kiderült, ha szükséges, a honvédség azonnal hazahozza a magyar katonákat.

Korábban mi is megírtuk, hogy magyar katonák is tartózkodnak az izraeli határnál az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójában, egy ír–lengyel zászlóalj lengyel századának a lengyel–magyar szakaszában teljesítenek szolgálatot.

Nemrég pedig az Irish Mirror írt egy cikket, amelyben azt állította, október 22-én a csapatok délután fél kettő és fél öt között voltak kénytelenek fedezékbe húzódni. A katonák a központi bázison és egy, az izraeli–libanoni nem hivatalos határtól, a Kék Vonaltól 400 méterre található ellenőrző ponton tartózkodtak.

A lap információi szerint a 338 ír katona mellett 220 lengyel, 4 máltai és 13 magyar teljesít ezen a két ponton szolgálatot.

Ezzel kapcsolatban az atv.hu intézett kérdéseket a honvédelmi miniszterhez, hogy kiderüljön, valóban így történt-e.

Az izraeli konfliktus miatt a dél-libanoni ENSZ-misszióban szolgáló magyar katonákat nem érte közvetlen támadás. A helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, amennyiben szükséges, haladéktalanul intézkedünk hazahozatalukról

– válaszolta a honvédelmi minisztérium.

Rovatok