Index Vakbarát Hírportál

Több európai országban is emberi életet is követelt a rekorderejű szélvihar

2023. november 2., csütörtök 14:42

Egy ember meghalt, többen megsérültek csütörtökre virradóra, miután a rekorderejű széllel érkező, Ciarán nevű vihar elérte Franciaország északnyugati részét.

Egy teherautó-sofőr meghalt az ország északi részén található Aisne megyében, mert egy fa rádőlt a járművére, 16 ember pedig megsérült, köztük hét tűzoltó − közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

A tájékoztatás szerint 1,2 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, ebből csaknem 800 ezer Bretagne-ban, 315 ezer pedig Normandiában található.

A szolgáltatás helyreállításán mintegy háromezren dolgoznak, amint a meteorológiai körülmények lehetővé teszik − jelezte az Enedis szolgáltató.

Szerda éjszaka Bretagne-ban a szél sebessége megközelítette az óránkénti 200 kilométert, és az ország száz megyéjéből 23-ban rendelt el csütörtökön másodfokú, narancsszínű riasztást a francia meteorológiai szolgálat. Az erős széllökések fenyegetésének veszélye a La Manche-csatornára és a breton partszakaszra összpontosult, de a viharos erejű szél Párizsban is éreztette hatását − írja a CNN.

Az ország északnyugati részén fennakadások voltak a közlekedésben, és a közúti közlekedést az Atlanti-óceán partján fekvő Finistere megyében teljesen betiltották a hatóságok.

Jelentősek voltak a késések a regionális vasúti és légi közlekedésben, míg a párizsi elővárosokban elővigyázatosságból nem indultak el a vonatok csütörtökön.

Belgiumban és Hollandiában is halálos áldozatokat okozott a vihar

Egy belga hírportál beszámolója szerint két ember halálát okozta az óránként gyakran több mint 100 kilométeres sebességgel tomboló Ciarán nevű vihar Belgiumban.

Az egyik áldozatra a nyugat belgiumi Gent belvárosában dőlt egy fa, társa lábát törte és egyéb súlyos sérüléseket szenvedett. Szintén Gentben egy ötéves gyermek halt meg, akire letört faág zuhant egy játszótéren. Egy másik gyermek is megsérült ugyanakkor − írták.

A La Libre Belgique című belga napilap internetes oldalán arról számolt be, hogy a belga Királyi Meteorológiai Intézet (RMI) narancssárga riasztást adott ki az ország több régiójára. Kidőlt fákról és leszakadt ágakról érkeztek bejelentések Belgium egész területéről.

Az utakra zuhant faágak, kidőlt közlekedési jelzőlámpák jelentős közúti fennakadásokat okoznak, illetve utakat tesznek járhatatlanná. Számos vonat nem, vagy késéssel, illetve terelőúton közlekedik. A regionális repterek forgalmát a brüsszeli nemzetközi légikikötőre irányították át. Jelentős késésekről számoltak be a nemzetközi viszonylatban közlekedő repülőgépek esetében úgy a Zaventem, mint a Charleroi légikikötők.

A vihar házak tetejét rongálta meg, több helyen letépte a napelemeket, a leszakadt villanyvezetékek számos településen áramkimaradásokat okoznak Belgium-szerte.

A brüsszeli tűzoltóság arról számolt be, hogy a nap folyamán mintegy 600 hívást kapott viharkárokkal kapcsolatban. Katasztrófa vagy jelentősebb sérülés ez idáig a belga fővárosban nem történt − írták.

Az NL Times című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint kidőlt fa okozta egy járókelő halálát a Hollandia keleti felében található Venray városban. Az ország középső részén fekvő Apeldoorn településen biciklisre zuhant egy fa, a sérült nőt kórházban ápolják.

Az ország számos településén utcákat zártak le fakidőlés kockázata miatt. A Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) narancssárga riasztást adott ki a tengerparti régiókra, de országosan arra kérte a lakosokat, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat. A szakszervezetek kérésére számos vállalat csütörtökre otthoni munkavégzést rendelt el. A viharos időjárás miatt csütörtökön több iskola is zárva maradt, több vonat és kompjárat nem közlekedik.

A KLM holland légitársaság megerősítette, hogy csütörtök déltől 18 óráig törölte az összes érkező és induló járatát a Ciarán vihar miatt. A járattörlések legkevesebb 200 induló és érkező repülőgépet érintettek. A légiközlekedés helyreállásáig jelentős késések várhatók

− közölték.

Járattörlések a rotterdami repülőteret is érintik − tették hozzá. A vihar miatt Rotterdam tengeri kikötője bezárta az összes konténerterminált. A nagyobb tengerjáró hajók a nyílt vízen várakoznak, az átrakodás egyelőre a kisebb terminálokon történik − tájékoztattak.

Rovatok