Index Vakbarát Hírportál

Megtagadták a kórházi ellátást a Nobel-békedíjas Nargesz Mohammaditól

2023. november 2., csütörtök 18:00

Mohammadi októberben kapta meg kitüntetését az iráni nők elnyomása elleni küzdelméért. Az aktivista szívbetegséggel küzd, de mivel nem hajlandó hidzsábot viselni, fogva tartói megtagadták tőle a kórházi ellátást.

Családja nagyon aggódik az 51 éves Nargesz Mohammadiért, ugyanis meglátásuk szerint életveszélyben van.

Hétfőn érkezett egy orvosi csapat abba a börtönbe, ahol az aktivistát is fogva tartják, hogy megvizsgálják. A vizsgálatok kimutatták, hogy két vénájában is jelentős elzáródások vannak, és magas a tüdőnyomása. Kérvényezték az átszállítását a szívkórházba, de a börtönőrök megtagadták az orvosok kérését. Arra hivatkoztak, hogy felsőbb utasítás szerint tilos fejkendő nélkül kiengedni a női fogvatartottakat, így elutasították a kérelmet. 

Még orvosi kezelésért sem hajlandó felvenni a »kényszerített hidzsábot«, inkább kockáztatja az életét

− fogalmazott Mohammadi családja az Instagramon. 

Mohammadi többszörös büntetését tölti a teheráni Evin börtönben, amely körülbelül 12 év a Front Line Defenders jogvédő szervezet szerint.

Nobel-díját az Irán-szerte hónapokig tartó tiltakozások nyomán kapta, amelyeket a 22 éves Mahsza Amini őrizetben bekövetkezett halála váltott ki, akit azért tartóztattak le, mert állítólag semmibe vette az iszlám köztársaság nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályait.

Mohammadi azóta bejelentette: semmilyen körülmények között nem fog hidzsábot viselni, amely az 1979-es iráni iszlám forradalom óta kötelező a nők számára nyilvános helyeken.

Rovatok