Index Vakbarát Hírportál

Felbecsülhetetlen értékű műkincseket loptak el a tolvajok, miután lyukat vágtak a múzeum padlójába

2023. november 3., péntek 16:53

„Felbecsülhetetlen értékű” katonai régiségeket loptak el azok a tolvajok, akik egy brit múzeum padlóját átvágva jutottak hozzá a műkincsekhez.

A Royal Lancers és Nottinghamshire Yeomanry Museum munkatársai vasárnap, nyitás előtt vették észre, hogy számos tárgy hiányzik a helyéről. A brit nyomozók „merésznek” és „jól szervezettnek” minősítették a rablást.

Az Angliában található múzeumból ellopott tárgyak között van egy jellegzetes csomag és egy aranyozott rózsavizes tál is – utóbbi állítólag a wimbledoni női egyéni trófea testvérdarabja a BBC szerint.

A tolvajok ezenfelül lovas katonákat ábrázoló szobrocskákat és egy lovassági trombitát is magukkal vittek. A nottinghamshire-i rendőrség úgy véli, hogy a betörés helyi idő szerint vasárnap hajnalban történt.

A rendőrök úgy vélik, a tolvajok előbb egy kisebb lyukat fúrtak, hogy egy kamerával felmérhessék a terepet, majd egy nagyobb, 25 x 30 centiméteres lyukat vágtak a fapadlón és a szekrényen keresztül.

„Undorító, hogy elvették a történelmet azoktól az emberektől, akik szolgáltak és harcoltak ezért az országért. A tárgyak, amelyeket elvittek, felbecsülhetetlen értékűek a múzeum számára. Fel vagyunk háborodva emiatt, de újjáépítjük a kiállítást” – mondta Steve Cox, a múzeum kurátora.

Rovatok