Index Vakbarát Hírportál

Veszteséges lett Warren Buffet cége

2023. november 5., vasárnap 07:45

A Berkshire Hathaway szombaton egy év óta először negyedéves veszteségről számolt be a részvényárfolyamok esése miatt, ugyanakkor a biztosítási eredmények javulása segített a működési nyereségüket rekordra növelni.

A Warren Buffett által vezetett cég, a Berkshire Hathaway egy év óta először nagyobb veszteséget könyvelhetett el a tulajdonában lévő részvények esése miatt – írja a  Reuters.

Az emelkedő kamatlábak a harmadik negyedévben 5 százalék fölé emelték a Berkshire hozamát, míg a kevesebb autóbaleset és a csendes atlanti hurrikánszezon a gépjármű-biztosítási üzletágát erősítette.

A Berkshire jelezte, hogy továbbra is óvatos a részvények értékelésével és a piaci környezettel kapcsolatban. Az omahai, nebraskai székhelyű konglomerátum készpénzállománya rekordszintre, 157,2 milliárd dollárra duzzadt, mivel a Berkshire 5,3 milliárd dollárral több részvényt adott el, mint amennyit vásárolt.

A Berkshire a fogyasztók körében is az óvatosság jeleiről számolt be, ahol az inflációs aggodalmak, a magasabb hitelköltségek és a politikai instabilitás közepette csökken a bizalom.

A befektetők figyelik a Berkshire-t, mert eredményei gyakran tükrözik az általánosabb gazdasági trendeket, és mert a 93 éves Buffett a világ egyik legnagyobb befektetője.

A Berkshire harmadik negyedévi nettó vesztesége 12,77 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,8 milliárd dollárról. A vállalat nettó eredményei nagymértékben ingadoznak, mivel a számviteli szabályok szerint a vállalatnak akkor is jelentenie kell a befektetési nyereséget és veszteséget, ha semmit sem vásárol és semmit sem ad el.

A biztosítási tevékenység 4,89 milliárd dollár nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi mindössze 336 millió dollárral.

A Berkshire azt is elmondta, hogy a geopolitikai kockázatok továbbra is aggodalomra adnak okot, bár az IMC fémmegmunkáló egységének, amely számos terméket gyárt Izraelben, nem voltak jelentős hatásai az ország és a Hamász közötti háborúnak.

Buffett 1965 óta vezeti a Berkshire-t. A Forbes magazin szerint 117,5 milliárd dolláros vagyonával az ötödik helyen áll a világon a leggazdagabb emberek listáján.

Rovatok