Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a parlamenti ülés, nehéz döntések előtt állnak a honatyák

2023. november 6., hétfő 06:27

A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is dönthet az Országgyűlés hétfőn, a parlament négynapos ülésének első napján. Három órán keresztül azonnali kérdések is elhangzanak majd.

A csádi katonai szerepvállalásról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönthet a parlament e heti négynapos ülésének első napján. Az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik – írja az MTI. 

A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslat alapján

a magyar katonák 2025. december 31-ig a Csádi Köztársaság területén egy, legfeljebb 200 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingensben vehetnek részt

 egyebek mellett tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátásában.

A veszélyhelyzetet 2024. május 23-ig hosszabbítanák meg, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, valamint humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítása alapján. A viták után mindkét előterjesztésről zárószavazás lesz, továbbá dönthetnek a Magyarország és Ruanda közötti légi közlekedési megállapodás kihirdetéséről.

Mintegy három órán keresztül azonnali kérdések, interpellációk, majd kérdések is elhangzanak a parlamentben.

A képviselők elkezdik a magyar építészetről szóló törvényjavaslat vitáját is: a Lázár János építési és közlekedési miniszter által jegyzett, több mint 280 paragrafusból álló előterjesztés alapján. Az új kódex egyik jelentős újítása, hogy rögzíti az építészeti alapelveket, amelyeket a tervek készítése, azok engedélyeztetése, sőt az egész építési folyamat során figyelembe kell venni.

Rovatok