Index Vakbarát Hírportál

Orosz oligarcha finnországi magánszigetén razziáztak

2023. november 6., hétfő 11:08

Egy szankciókkal sújtott orosz oligarcha magánszigetén razziáztak a hatóságok Finnország déli részén. Hogy pontosan milyen indítékkal nyomoztak a milliárdos birtokán, egyelőre nem derült ki.

A finn Nemzeti Végrehajtó Hatóság a rendőrség segítségét is kérte a „hadművelethez”, amelyben megszállták az Igor Keszajev tulajdonába tartozó szigetet – jelentette a finn közszolgálati médium, az YLE. Az 57 éves oligarcha orosz viszonylatokban sem kispályás játékos. A Merkurij-csoport tulajdonosként Keszajev a vezető orosz dohánynagykereskedő, fegyvergyárak és bolti láncok vannak a birtokában. A feltételezések szerint szoros kapcsolatban áll az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, az FSZB-vel, valamint a GRU-val, a katonai hírszerzéssel.

A felsorolt okok miatt az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság tavaly áprilisban, az Egyesült Államok pedig májusban Keszajevet is szankciókkal sújtotta, a lefoglalt, 51 méteres szuperjachtját pedig egy amerikai brókercég kínálta eladásra potom 29,5 millió dollárért.

Kotasaari szigete egy puumalai tavon, durván 120 kilométerre a finn–orosz Parikkala határátkelőtől még mindig Keszajev tulajdonában van. Ide hatoltak be a rendfenntartók. A szigeten tartott birtok- és házkutatás hírét a Nemzeti Végrehajtó Hatóság különleges egységének vezetője megerősítette az YLE-nek.

A házkutatás során a végrehajtók lefoglalandó és szankcionálható vagyontárgyakat, továbbá nyomozati anyagokat kerestek. A hatóság a kelet-finnországi rendőrkapitányságtól kért segítséget a feladat elvégzéséhez

– nyilatkozta Aki Virtanen. Semmilyen további részletet nem volt hajlandó ugyanakkor elárulni, így azt sem, hogy a művelet összefüggésben áll-e az Oroszország elleni szankciókkal.

A Kalasnyikov-gyáros

Ezt megelőzően a kelet-finnországi rendőrség is megerősítette, hogy tagjai a Nemzeti Végrehajtó Hatóság kérésére részt vettek egy bevetésben Kotasaari szigetén, a küldetéssel kapcsolatos részletekért azonban az intézkedő hatósághoz irányította az újságírókat.

Incidensről nem esett szó, így vélhetően nem is történt.

Igor Keszajev tavalyelőtt Oroszország leggazdagabb oligarchái között a 35. helyen szerepelt – a Reuters értesülései szerint. Az övé volt a többi között a Degtyarev 49 százalékos részesedése. A fegyvergyár Kalasnyikovokat, géppuskákat, páncéltörő és légvédelmi eszközöket gyárt az orosz hadseregnek, de a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Latin-Amerikában is értékesíti a termékeit.

Engedély nélkül épített helikopterleszálló

A milliárdos oligarcha 2020-ban vásárolta meg a Saimaa-csatorna közelében található Kotasaarit.

A puumalai önkormányzat kivételes engedélyt adott egy 420 négyzetméteres magánvilla, egy 530 négyzetméteres vendégház és egy 150 négyzetméteres személyzeti „házikó” építésére.

A mellettük megjelent helikopterleszálló azonban meglepetésként érte a testületet, mivel az eredeti tervben nem szerepelt, így építési engedélyt sem kapott.

Tavaly egyébként a finn Nemzeti Végrehajtó Hatóság három orosz magánrepülőt foglalt le.

Egyelőre nem tudni, milyen fogásra tettek szert a Keszajev tulajdonában álló Kotasaari-szigeten.

Igor Keszajev Cipruson kapott „arany útlevelet”.

A szigetország 2013 és 2020 között csaknem hétezer értékes úti okmányt, ezzel pedig uniós tartózkodási engedélyt adott ki azoknak, akik több mint kétmillió eurót fektettek be az országban. A kérelmezők csaknem fele orosz volt, egyikük pedig Igor Keszajev – jelentette a CBS.

(Borítókép: Igor Keszajev 2012. november 1-jén. Fotó: Alexander Zemlianichenko Jr. / Bloomberg / Getty Images) 

Rovatok