Index Vakbarát Hírportál

Csóktámadás: nagy vihart kavart a két külügyminiszter suta találkozása

2023. november 6., hétfő 17:45

A horvát és a német külügyminiszter kézfogással üdvözölte egymást, majd a horvát a viszontlátás hevében majdnem szájon csókolta vendéglátóját. Annalena Baerbock riadtan húzódott hátra. A német sajtó csóktámadásnak nevezi az ügyet. Mi történt? Diplomáciai botrány? Illetlenség? Szexuális zaklatás? Erőszak?

„Kellemetlen pillanat” – így nevezte utólag a történteket a horvát külügyminiszter, aki bocsánatot kért kínos esetlenségéért. Gordan Grlic Radman nevét pillanatok alatt szétkürtölte a nemzetközi sajtó.

Ő azt állítja: nem volt azonnal tudatában a barátságosnak szánt gesztus következményeinek, annak, hogy a nagy nyilvánosság előtt talán megalázhatta német kollégáját.

Mivel a gépe késett, már csak a szokásos „családi fotón” futott össze Berlinben a vendéglátó Baerbockkal és az összes többi uniós kollégájával.

„Nem tudom, mi volt a gond. Mindig szeretettel köszöntjük egymást. Ez egy meleg, emberi interakció volt a kollégák között” – idézte Radman magyarázkodását a Der Spiegel, amely minden más német laphoz hasonlóan „Kuss-Attacke”-nak, csóktámadásnak nevezte az esetet.

**** Croatian FM Gordan Grlic-Radman made an awkward attempt to kiss his German counterpart Annalena Baerbock at the EU ministerial summit in Berlin

Balkans media and netizens heavily criticized the episode and even branded it ‘sexual harassment'.

Source: @geopolitics_live pic.twitter.com/J0Jg7dI9Kt

— Zlatti71 (@djuric_zlatko) November 4, 2023

A „családi fotó” készítése közben a 65 éves Radman először kezet rázott a nála jóval fiatalabb, 42 éves Baerbockkal, majd megpróbálta megcsókolni.

A helyzetből ítélve akár szájon is csókolhatta volna, ha a nő önkéntelenül el nem fordul.

Ügyetlen próbálkozás volt gyorsan üdvözölni egymást – a Bild szerint utóbb ezt mondták a Baerbockhoz közel állók.

Szégyent hozott az országára

Maga Baerbock nem reagált az esetre. „Ma nem tárgyaltunk csókolózásról” – ennyit mondott később, már Bakuban, ahol az azeri külügyminiszterrel találkozott.

Radmant odahaza nem kímélik. Azzal vádolják, hogy nyilvánosan megszégyenített egy német kormánypolitikust, és szégyent hozott a saját országára is.

A nő erőszakos megcsókolását erőszaknak is nevezik, nemde?

emlékeztette például Jadranka Kosor volt horvát kormányfő.

A horvát közszolgálati televízió a Süddeutsche Zeitungot idézte, amely szerint a német külügyminiszter szemmel láthatóan kellemetlenül érezte magát.

„Roppant illetlen” – ezt mondta a BBC szerb adásának Rada Boric, a nők jogaiért harcoló aktivista.

A horvát Index a kormánytól és a külügytől kért magyarázatot, de egyelőre nem kapott.

„Danke Deutschland”

Horvátország egyébként a függetlenség elismerése óta hálásan emlékezik Németországra és akkori külügyminiszterére, Hans-Dietrich Genscherre, aki az Egyesült Királysággal és Franciaországgal ellentétben úgy vélte, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetek önrendelkezési jogát.

„Danke Deutschland”, köszönjük, Németország, és „Danke Genscher”, köszönjük, Genscher – zúgott végig Horvátországon 1992. január 6-án azok után, hogy Berlin elismerte önállóságát.

Danke Deutschland címmel egy nem túl sikeres slágert is költöttek, a dalmáciai Trogir főutcáját pedig hálából – a kancellár és külügyminisztere után – Kohl és Genscher utcájának nevezték el.

Egy közeli falucskában Genscherről elnevezett kávézó nyílt, ugyanakkor Szerbiában gyűlöletkampányt indítottak ellene, holott egyértelműen nem a német külügyminiszter robbantotta szét Jugoszláviát.

A moldovai találkozó

Zelenszkijtől, Macrontól vagy a román elnök Klaus Iohannistól eltérően a magyar kormányfő nem elégedett meg azzal, hogy kezet fog az Európai Politikai Közösség vendéglátójával, a moldovai elnökkel idén nyáron, hanem megpróbált kezet csókolni. Maia Sandu szemmel láthatóan zavarba jött, és visszahúzta a kezét – írta a román Libertateára hivatkozva a Transtelex.

Orbán Viktor egyébként kézcsókkal szokta megtisztelni a hölgyeket, kiváltképp Angela Merkelt.

A kisinyovi csúcsértekezlet még emlékezetesebb pillanata volt, amikor a 201 centis albán miniszterelnök, Edi Rama „hátulról támadva” nyakon csókolta a 163 centis olasz miniszterelnököt.

Giorgia Meloni kétségbeesetten próbálta megtartani az egyensúlyát, miközben egyik lába a levegőben kalimpált.

A heves vérmérsékletű spanyolok

Nemrég egyébként egy másik csókbotrány is megrázta a világot, ami után a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA három évre a foci környékéről is kitiltotta a spanyol labdarúgó-szövetség egyébként lemondott vezetőjét.

Luis Rubiales – mint emlékezetes – a spanyolok diadalával véget ért női világbajnokság döntőjét követően az éremátadón csókolta szájon a csapat egyik kiválóságát, Jenni Hermosót – állítása szerint közös akaratból.

A megalázott nő ezt cáfolta, és szexuális zaklatás címén jogi eljárást indított az akkori elnök ellen.

A FIFA előzetesen kilencvennapos felfüggesztésről döntött, Rubiales ekkor még nem mondott le, viszont szeptemberben már a nyomás elsöpörte a szövetség éléről.

Aztán kiderült, hogy Julio Iglesias, a legendás énekes ugyanazt tette, mint Rubiales, csak éppen egyenes adásban egy argentin műsorvezetőnővel, Susana Giménezzel.

Akkoriban még úgy gondolták, hogy engedély nélkül csókot lopni egy nőtől kimondottan férfias dolog. A 18 évvel ezelőtti esetet a spanyol média ásta elő Rubiales botránya után.

(Borítókép: Gordan Grlic Radman arcon csókolja Annalena Baerbockot 2023. november 2-án. Fotó: Joerg Carstensen / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok