Index Vakbarát Hírportál

Klímaaktivisták rongáltak meg egy XVII. századi festményt Londonban

2023. november 7., kedd 08:16 | aznap frissítve

Két klímaaktivista érkezett a londoni Nemzeti Galériába hétfőn a Just Stop Oil szervezettől, a páros ezután kalapáccsal kezdte szétverni egy XVII. századi Velázquez-festmény üvegborítóját. A Metropolitan Police jelentése szerint a kettőst letartóztatták az akció miatt.

A két aktivista Just Stop Oil-os pólóban jelent meg a galériában, ahol kalapáccsal törték be Diego Velázquez XVII. századbeli Rokeby Venus festményének üvegborítóját. 

A festmény arról ismert, hogy korábban Mary Raleigh Richardson szüfrazsett tiltakozásakor is megsérült még 1914-ben – az aktivisták ezt ki is emelték, ugyanis vandál akciójuk után beszédet is mondtak, kiemelve, hogy „a mai politika cserben hagyja a fiatalokat”.

A festményt el is távolították a kiállításról, hogy a restaurátorok felmérhessék a mesterművet ért kárt. 

A Just Stop Oil aktivistái közül többen is összegyűltek hétfőn a Whitehallban, a Trafalgar Square-től a Parlament épületéig tartó londoni főútvonalon. A tiltakozó csoport szerint több mint 100 ember vonult fel a környéken, mielőtt a rendőrség megkezdte letartóztatásukat.

A CNN információi szerint 15 perccel az aktivisták felvonulása után letartóztatták a két rongálót, illetve további 40 felvonulót. 

Rovatok